U svibnju porastao broj radnih mjesta u SAD-u

Freepik.com
Zapošljavanje SAD, ilustracija, Foto: Freepik.com

Američki poslodavci pojačali su zapošljavanje u svibnju 2024., nadmašivši mjesečni prosjek u prethodnih 12 mjeseci, pokazale su prve procjene ministarstva rada SAD-a.

Poslodavci u najvećem svjetskom gospodarstvu su u svibnju otvorili 272.000 novih radnih mjesta, nakon 165.000 u travnju i 310.000 u ožujku, prema revidiranim podacima.

Novi podaci pokazuju da je u prethodna dva mjeseca otvoreno 15.000 manje radnih mjesta no što su pokazivale dosadašnje procjene ministarstva. Brojke za svibanj pokazuju pak otprilike za 40.000 više radnih mjesta od mjesečnog prosjeka u prethodnih 12 mjeseci, navode u ministarstvu.

Najviše su u svibnju zapošljavali poslodavci u sektorima zdravstva, ugostiteljstva i smještaja te aktivnosti u slobodno vrijeme, prenosi Hina. Pojačano se zapošljavalo i u segmentu stručnih, znanstvenih i tehničkih usluga.

Privatni sektor je otvorio 229.000 radnih mjesta, a državni 43.000, u skladu s mjesečnim prosjekom u proteklih godinu dana, pokazuju podaci ministarstva.

Stopa nezaposlenosti iznosila je u svibnju četiri posto i bila za 0,1 postotni bod viša nego u prethodnom mjesecu. Broj nezaposlenih blago je uvećan u odnosu na travanj, na približno 6,6 milijuna. U prošlogodišnjem svibnju stopa nezaposlenosti iznosila je 3,7 posto, a bez posla je tada bio 6,1 milijun građana.

Prosječna plaća po satu porasla je za 0,4 posto u odnosu na travanj, na 34,91 dolar. U odnosu na isti prošlogodišnji mjesec uvećana je za 4,1 posto.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari