Hyundai optužen za nezakonito zapošljavanje djece u SAD

Pixabay.com
Hyundai, Foto: Pixabay.com

Ministarstvo rada Sjedinjenih Američkih Država navelo je da su Hyundai i dvije tvrtke s kojima surađuje nezakonito zaposlili dijete od 13 godina koje je radilo do 60 sati tjedno u Alabami.

U novoj tužbi, ministarstvo navodi da je Best Practice, agencija za zapošljavanje, poslala dijete da radi u tvrtki SMART Alabama, koja je Hyundaiju isporučivala automobilske dijelove. Istaknuto je da su sve tri tvrtke odgovorne za zapošljavanje djeteta. Hyundai posjeduje većinu SMART-ove matične tvrtke.

Dijete je bilo zaposleno na strojevima koji su od lima oblikovali dijelove karoserije vozila, navodi se u prijavi i dodaje da su od 11. srpnja 2021. do 1. veljače 2022. sve tri tvrtke kršile odredbu o dječjem radu Zakona o poštenim radnim standardima.

“Radimo na zaustavljanju ilegalnog dječjeg rada i nastavljamo osiguravati da svi poslodavci budu odgovorni za kršenje zakona”, rekla je upraviteljica Odjela za plaće i satnice Jessica Looman.

Iz Hyundaija kažu da su surađivali u istrazi, ali tvrde da nisu odgovorni za zapošljavanje djeteta i da će braniti tvrtku.

Hyundai je dodao da je poduzeo korake kako bi riješio problem nakon što je saznao za njega i kako bi spriječio bilo kakvo buduće zapošljavanje maloljetnih radnika, prenosi CNN.

“Nakon što smo saznali za navodna kršenja zakon, poduzeli smo hitne mjere. Na naš zahtjev, uključeni dobavljači prekinuli su svoje odnose s agencijama za zapošljavanje. Osim toga, dovršili smo istragu i širi pregled naše mreže dobavljača u SAD-u”, poručio je Hyundai.

U tužbi podnesenoj saveznom sudu u Alabami traži se od tvrtki da predaju svu dobit povezanu s korištenjem dječjeg rada i da zaustave bilo kakvo korištenje dječjeg rada.

14 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari