Rast broja radnih mjesta u SAD-u nadmašio projekcije

Pixabay.cpm
SAD, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Američki poslodavci zaposlili su tijekom ožujka više radnika nego što se prognoziralo i povećavali su plaće, što sugerira da je gospodarstvo završilo prvo tromjesečje na stabilnim temeljima i potencijalno odgađa očekivano smanjenje kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi (FED) ove godine.

Broj zaposlenih u nepoljoprivrednom sektoru prošlog se mjeseca povećao za 303.000 radnih mjesta, objavio je Ured za radnu statistiku Ministarstva rada. Podaci za veljaču revidirani su nešto niže te su pokazali 270.000 dodanih radnih mjesta, umjesto 275.000 kako je ranije objavljeno.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su 200.000 radnih mjesta, s procjenama od 150.000 do 250.000.

Gospodarstvo SAD-a je nadmašilo svoje globalne konkurente. Ekonomisti kažu da je većina poduzeća bila vezana za niže troškove zaduživanja prije FED-ova ciklusa pooštravanja, što im je omogućilo određenu izolaciju od viših stopa i omogućilo im da zadrže svoje radnike.

Olakšavanje financijskih uvjeta potiče zapošljavanje u industrijama koje su osjetljive na kamatne stope kao što je građevinarstvo, što bi trebalo pružiti temelj za dalji rast radnih mjesta čak i dok se očekuje usporavanje rasta plaća.

Bilance kućanstava također imaju dobre pokazatelje, što pomaže u podržavanju potrošačke potrošnje. Tržište rada je imalo koristi i od porasta imigracije tijekom prošle godine.

Mjera Nacionalne federacije neovisnog poslovanja o malim poduzećima koja planiraju otvoriti radna mjesta u sljedeća tri mjeseca pala je u ožujku na najnižu razinu od svibnja 2020. godine, što se smatra dobrim pokazateljem povećanja plaća, pojašnjava Reuters. Zapošljavanje u nekim sektorima kao što su zdravstvo, slobodno vrijeme i ugostiteljstvo, kao i državna i lokalna uprava i dalje je ispod trendova prije pandemije.

Prosječna zarada po satu porasla je 0,3 posto u ožujku nakon što je u prethodnom mjesecu porasla za 0,2 posto. Godišnji rast plaća usporio je na još uvijek visokih 4,1 posto u ožujku, s 4,3 posto u veljači. Smatra se da je rast plaća u rasponu od tri do 3,5 posto u skladu s FED-ovom ciljnom inflacijom od dva posto. Inflacija je prema većini pokazatelja iznad cilja.

Stopa nezaposlenosti pala je na 3,8 posto u ožujku s 3,9, koliko je iznosila u veljači. Ekonomisti kažu da bi to moglo omogućiti FED-u da pusti gospodarstvo da malo ojača prije nego što smanji stope. Financijska tržišta očekuju da će FED početi smanjivati stope u lipnju.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari