Popularnost rada od kuće ugrožava nekoliko sektora u SAD-u

Rad od kuće, Foto: Fauxels/Pexels

Popularnost rada od kuće ispraznila je urede u Sjedinjenim Američkim Državama što je razlog za brigu, jer vrijednost poslovnih zgrada pada, a vlasnici riskiraju gubitke na kreditima za nekretnine.

To pak, piše Hina, predstavlja značajan financijski pritisak na banke, osobito one manje.

U gradovima poput San Francisca, Washingtona i New Yorka uredi u poslovnim zgradama su poluprazni, s upola manje ljudi nego prije pandemije, s time da se službenici činovničke srednje klase nerado vraćaju uredima i svakodnevnim putovanjima na posao.

Stope praznih ureda u cijeloj zemlji dospjele su s 9,5 posto u 2019. na 13,5 posto u 2023. godini, a prema izvješću agencije za kreditni rejting Fitch očekuje se rast i do 16,6 posto.

“U mnogim središtima gradova uredske četvrti su slabo popunjene”, upozorio je predsjednik američke središnje banke (FED), Jerome Powell.

Promjena u obrascima rada dovela je do gubitka trećine vrijednosti sektora komercijalnih nekretnina, što bi moglo imati širi učinak.

Mirovinski fondovi ili osiguravajuća društva, između ostalih, također bi mogli biti pogođeni, ako imaju komercijalne zgrade u svojim portfeljima.

Takve ustanove mogu biti još ranjivije, jer ne podliježu istim regulatornim zahtjevima kao banke.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari