Sve veći interes za rad od kuće: Borimo se za svakog zaposlenika

Pixabay.com
Rad od kuće, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Sve više zaposlenika odlučuje se za rad od kuće ili neki hibridni model, a veliki interes za rad od kuće postoji i u javnom sektoru, istaknuto je u utorak na okruglom stolu “Povezanost rada od kuće sa zadovoljstvom poslom, ravnotežom poslovnog i privatnog života i preferencijama radnog modela” u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Mplus Grupe.

Kako je kazala glavna direktorica HUP-a Irena Weber, sve više zaposlenika se odlučuje raditi od kuće ili kroz nekakav hibridni model, a poslodavci im izlaze u susret. Rad od kuće važna je tema za HUP, osobito imajući u vidu nedostatak radne snage, prenosi Hina.

“Borimo se za svakog zaposlenika i ovo je jedan od načina na koji možemo pridonijeti zadovoljstvu zaposlenika i kreiranju ravnoteže privatnog i poslovnog života”, istaknula je Weber navodeći kako je uz rast plaća koji je prošle i ove godine bio gotovo 20 posto, ovo još jedan od načina kako privući radnike te ih zadržati.

Ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dražen Opalić je kazao kako se zadnjim izmjenama i dopunama Zakona o radu omogućila velika fleksibilnost, razlučio se rad od kuće, odnosno rad na daljinu. Po njegovim riječima, što se tiče same fleksibilnosti i zadovoljenja privatnog i poslovnog života radnika s potrebama poslodavca, može se reći da je zakonodavni okvir dobar, a naveo je i da u javnom sektoru postoji veliki interes za rad od kuće.

Cjelovito uređenje rada na izdvojenom mjestu i rada na daljinu osigurat će pravnu sigurnost ugovornih strana radnog odnosa koji se obavlja izvan prostorija poslodavaca, a fleksibilan pristup takvom načinu rada omogućit će mnoge benefite, kako radnicima tako i poslodavcima, kazao je Opalić.

Vlasnica i direktorica agencije Komunikacijski laboratorij Manuela Šola je mišljenja da rad od kuće više koristi privatni sektor. Kod njih u agenciji zaposlenici su tri dana u uredu, a dva dana imaju mogućnost raditi od kuće. Navela je kako mlađe generacije više koriste taj benefit rada od kuće, dok oni koji imaju djecu vrlo rado dođu u ured.

Izvršna direktorica za ljudske resurse Mplus Grupa Bruna Kostelac Košir je predstavila znanstveno istraživanje koje je Mplus Grupa provela u suradnji s vodećim znanstvenicima i znanstvenim institucijama na uzorku od 4.554 svoja zaposlenika u sedam zemalja u kojima posluje, a koje je prihvaćeno od strane znanstvene zajednice kao relevantno za BPO sektor. Istraživanje je pokazalo da su zaposlenici koji rade od kuće zadovoljniji poslom, imaju bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života.

U Mplus Grupi, prije Covida, 27,8 posto zaposlenih radilo je od kuće. U vrijeme provedenog istraživanja, 2022. njih 71 posto radilo je od kuće, a 15 posto u hibridnom modelu rada.

Rezultati istraživanja su pokazali da većina zaposlenika koja radi od kuće žele i dalje nastaviti raditi po tom modelu. Zaposlenici koji rade od kuće zadovoljniji su poslom čak 70,3 posto od zaposlenika koji rade u uredu – 64,8 posto. Također, istraživanje je pokazalo i da su zaposlenici koji rade od kuće zadovoljniji ravnotežom poslovnog i privatnog života u odnosu na one koji rade iz ureda.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari