Moody’s: Svaki peti ured u SAD zjapi prazan

Freepik.com
Prazni uredi u SAD-u, Foto: Freepik.com

Sektor upražnjenih ureda u Sjedinjenim Američkim Državama, koji iznosi 19,8 posto, srušio je rekord, postavljen u prošlom kvartalu i povećan je za 20 baznih bodova.

„Ovo je porast u odnosu na 19,6 posto, koliko je zabilježeno u četvrtom tromjesečju 2023. godine ali i nova rekordna vrijednost i iznad 19,3 posto tijekom kraha štedno kreditnih zadruga u SAD osamdesetih i devedesetih“, navodi Moody’s.

Ova nova rekordno visoka stopa upražnjenih ureda je 50 baznih bodova iznad recesijskih vrhunaca zabilježenih 1986. i 1991. Ovo novo povećanje upražnjenih ureda naglašava dugoročne posljedice hibridnih modela rada, unatoč pozitivnim trendovima zapošljavanja i rasta BDP-a, u trenutnom ekonomskom ciklusu, navodi se u ovom izvješću.

https://calculatedrisk.substack.com/p/moodys-apartment-vacancy-rate-unchanged
Podaci o upražnjenim uredima u SAD-u, Izvor: Moody’s Analytics

Nepopunjenost višestambenih objekata ostala nepromijenjena na 5,5 posto, ali novogradnje se popunjavaju nešto intenzivnije, pokazalo je izvješće Moody’s Analytics.

Hipotekarna stopa od gotovo sedam posto i rast cijena obiteljskih stanova mnoge potencijalne kupce su natjerale da odustanu od stjecanja prve nekretnine, što je usporilo osnivanje samostalnih kućanstva ali i povećalo najmove nekretnina.

Izvješće ukazuje i da na strani ponude da se intenzivnije završavaju višeobiteljski objekti diljem zemlje, posebno u drugoj polovici tromjesečja, te da su projekti dovršeni u prva dva mjeseca već su bili na istoj stopi u usporedbi s prošlom godinom.

Stopa praznih stanova bila je 5,5 posto u prvom tromjesečju 2024., odnosno nepromijenjena je u odnosu na 5,4 posto u četvrtom tromjesečju, i neznatno niža od vrhunca, tijekom pandemije od 5,6 posto, koliko je iznosila u prvom tromjesečju 2021. godine“, pokazuje izvješće Moody’s Analytics.

Efektivne najamnine pale su za 0,9 posto u odnosu na prethodnu godinu.

S prilagodbom ponude i potražnje i traženjem nove ravnoteže, tražena najamnina i efektivna najamnina smanjile su svoje gubitke na zatvaranje prvog tromjesečja na 1.823 odnosno 1.731 dolara, samo 0,2 posto niže od njihovih odgovarajućih razina od tromjesečja prije.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari