U svibnju inflacija porasla u eurozoni i EU: Hrvatska treća po rastu

Freepik.com
Inflacija, Foto: Freepik.com/Ilustracija

U svibnju 2024. godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila 2,6 posto, što je rast u odnosi na travanj kad je iznosila 2,4 posto, objavio je Eurostat, statistički ured Europske unije.

Godišnja stopa inflacije EU-a iznosila je 2,7 posto u svibnju, pa je prema tome došlo do blagog rasta u usporedbi s travnjem kada je iznosila 2,6 posto.

Godinu dana ranije stopa inflacije u eurozoni iznosila je 6,1 posto, a u EU 7,1 posto, pokazali su statistički podaci.

Među zemljama članicama, najniža godišnja stopa inflacije zabilježena je u Latviji gdje nije došlo do rasta cijena. Slijede Finska s 0,4 posto i Italija s 0,8 posto.

Prema Eurostatu, najviša godišnja stopa zabilježena je u Rumunjskoj i to 5,8 posto. Na drugom mjestu je Belgija s 4,9 posto, a na trećem Hrvatska s 4,3 posto.

U usporedbi s travnjem ove godine, godišnja inflacija pala je u jedanaest država članica, u dvije je ostala stabilna, a u četrnaest je porasla.

Najveći doprinos godišnjoj stopi inflacije u eurozoni u svibnju dale su usluge s 1,83 postotna boda, zatim hrana, alkohol i duhan s 0,51 postotni bod, neenergetska industrijska roba s 0,18 postotnih bodova i energija, 0,04 postotna boda.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari