Potvrđena inflacija za svibanj u Hrvatskoj – 3,3 posto na godišnjoj razini

Freepik.com
Inflacija u svibnju 3,3 posto, Foto: Freepik.com

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u svibnju 2024. godine u odnosu na svibanj 2023., u prosjeku su više za 3,3 posto dok su u odnosu na travanj 2024. godine, odnosno na mjesečnoj razini, u prosjeku su više za 0,1 posto, potvrdio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama Restorani i hoteli, za 10,7 posto, a slijede Prijevoz, za 5,9 posto, te Alkoholna pića i duhan te Obrazovanje, po svakoj skupini za 5,4 posto.

Porast je zabilježen i u skupinama Zdravlje, za 5,3 posto, Razna dobra i usluge, za 4,3 posto, Rekreacija i kultura, za 3,8 posto, Komunikacija, za 3,2 posto, Hrana i bezalkoholna pića, za 2,8 posto, te Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 2,4 posto, objavio je DZS.

Na mjesečnoj razini, najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama Restorani i hoteli, za 1,1 posto, Rekreacija i kultura, za 0,7 posto, Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 0,5 posto, Odjeća i obuća, za 0,3 posto, Hrana i bezalkoholna pića, Alkoholna pića i duhan te Zdravlje, po svakoj skupini za 0,2 posto“, priopćio je DZS.

Porast cijena na mjesečnoj razini ublažio je pad cijena u skupinama Prijevoz, za 0,7 posto, te Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 0,4 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa odnosno posebnim agregatima, na godišnjoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama Usluge, za 6,1 posto, Hrana, piće i duhan, za 3,2 posto, Energija, za 1,9 posto, te Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 1,5 posto. 

Na mjesečnoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama Usluge, za 0,5 posto, Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije te Hrana, piće i duhan, po svakoj komponenti za 0,2 posto, dok je pad cijena prisutan u komponenti Energija, za 1,2 posto.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, u svibnju 2024. godine u odnosu na svibanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 4,3 posto. U odnosu na travanj 2024. (na mjesečnoj razini), u prosjeku su više za 0,2 posto, objavio je DZS.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari