U rekonstrukciju lučke infrastrukture ulaže se 5,6 milijuna eura

Freepik.com
Teretna luka, ilustracija Foto: Freepik.com/tawatchai07

Ulaganja u izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju lučke infrastrukture u Primorsko-goranskoj županiji u u ovoj godini iznosit će više od 5,6 milijuna eura, u osam županijskih lučkih uprava.

Potpisani su ugovori kojima su, iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH prema županijskim lučkim upravama iz Primorsko-goranske županije, rasporedili 3,7 milijuna eura, dok je županija za sufinanciranje osigurala 1,6 milijuna eura, rekao je zamjenik župana, Vojko Braut.

Pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze, Izabela Linčić Mužić, istaknula je da se broj komunalnih i nautičkih vezova stalno povećava te je sada u Primorsko-goranskoj županiji 9.957 komunalnih i 2.388 nautičkih vezova.

“Županijska lučka uprava (ŽLU) Bakar-Kraljevica-Kostrena planira uložiti u izgradnju nove poslovne zgrade u luci Bakar, ŽLU Mali Lošinj sanirat će obalni zid Vele rive, a ŽLU Cres će rekonstruirati i dograditi zapadni dio luke Cres”, kaže Linčić Mužić.

Planove su predstavili i ravnatelji nekoliko županijskih lučkih uprava pa je tako ravnatelj ŽLU Krk, Alfred Franković, izvijestio da ove godine planiraju ulaganja u 19 luka na Krku, vrijednosti 1,3 milijuna eura. Za izgradnju i rekonstrukciju luke Krk, vrijednu 2,2 milijuna eura, prenosi Hina, očekuju se i sredstva iz EU fondova.

Prema riječima ravnatelja ŽLU Rab, Nenada Debelića, ukupna vrijednost planiranih ulaganja je 1,41 milijun eura.

“Trenutačno imamo ugovorenih radova vrijednih 18,5 milijuna eura, koji obuhvaćaju drugu fazu sanacije i rekonstrukcije luke Melak, sanaciju i rekonstrukciju luke Kamporska Draga i luke San Marino”, rekao je Debelić.

Ravnatelj Lučke uprave Crikvenice, Mario Kružić, istaknuo je izgradnju privezišta u luci Jadranovo, dogradnju luke Črni mul u Crikvenici i dogradnju luke Omorika u Dramlju.

U prvoj polovici ove godine očekuje se i raspisivanje novog natječaja za dodjelu europskih sredstava iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. u iznosu većem od 129 milijuna eura za sufinanciranje unaprijeđena lučke infrastrukture i komunalne vezove.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari