U prvom tromjesečju najviše porasle cijene u vodenom prijevozu

Freepik.com
Teretni pomorski prijevoz, ilustracija, Foto: Freepik.com

U Hrvatskoj je u prva tri mjeseca ove godine ukupan indeks cijena uslužnih djelatnosti porastao na godišnjoj razini za 5,5 posto, a na tromjesečnoj razini za 1,4 posto, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Najviše su na tromjesečnoj razini porasle cijene u djelatnosti vodenog prijevoza i to za 27,2 posto. Na drugom mjestu su zaštitne i istražne djelatnosti s rastom cijena od 11,8 posto i djelatnosti zapošljavanja sa 7,2 posto.

O mogućnosti rasta cijena u vodenom prijevozu razgovarali smo u siječnju s brodarima i hrvatskim lukama jer se već tad pojavila zabrinutost zbog napada na komercijalne trgovačke brodove koji plove Crvenim morem i prolaze Sueskim kanalom. Naime, zbog tih napada mnogi brodari morali su ići drugim rutama što je produljilo vrijeme putovanja i uvećalo troškove. Do napada na brodove došlo je zbog sukoba na Bliskom istoku.

“Očekuje se poskupljenje logističkih pravaca koji se mijenjaju zbog nesigurnosti plovidbe. Izgledno će opet poskupiti gorivo, kao i sam kontejnerski prijevoz, koji će trajati dulje. To je nešto što će osjetiti sve luke, ali najviše one koje dovoze robu iz smjera Azije i Australije”, rekli su tada iz Luke Ploče za Financije.hr.

U siječnju nam je i Maja Trtanj, voditeljica ureda predsjednika uprave Luke Rijeka, kazala da će napadi na brodove utjecati na naše luke, a posebno ako se situacija pogorša. Dodala je i da su brodari još krajem prosinca 2023. godine obavijestili korisnike o povećanju cijena vozarina.

“U prosjeku su sve cijene transporta udvostručene. Svako povećanje cijene transporta, s određenim odmakom vremena, reflektira se i na finalnu cijenu proizvoda”, objasnila je Trtanj za Financije.hr.

Na tromjesečnoj razini cijene su najviše pale u djelatnosti smještaja i bile su manje za 5,7 posto. U djelatnosti emitiranja programa pale su za 4,9 posto, a u djelatnosti iznajmljivanja i davanja u zakup za 1,8 posto.

U prvom tromjesečju 2024. u odnosu na isto razdoblje lani, cijene su najviše porasle u ostalim stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima i to za 22,4 posto. Slijede poštanske i kurirske djelatnosti s rastom od 19 posto te zaštitne i istražne djelatnosti s 15 posto, procjenjuju statističari.

Istodobno, cijene su pale u samo tri uslužne djelatnosti. Kod emitiranja programa su bile manje za 6,5 posto. Zatim su pale cijene informacijskih uslužnih djelatnosti za 5,7 posto, a smanjile su se i cijene putničkih agencija, organizatora putovanja i ostalih rezervacijskih usluga te djelatnosti povezanih s njima, za 0,6 posto.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari