Cijene uslužnih djelatnosti pale na tromjesečnoj razini, a porasle na godišnjoj na kraju 2023.

Freepik.com
Uslužne djelatnosti, ilustracija, Foto: Freepik.com

U zadnjem tromjesečju lani ukupan indeks cijena uslužnih djelatnosti pružatelja usluga pao je na tromjesečnoj razini, ali je porastao na godišnjoj razini, podaci su to Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Cijene uslužnih djelatnosti pružatelja usluga u četvrtom tromjesečju 2023. porasle su za 7,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2022., a u odnosu na prethodno tromjesečje pale su za 9,6 posto.

Na godišnjoj razini cijene su najviše porasle u djelatnosti putničke agencije, organizatori putovanja i ostale rezervacijske usluge te djelatnosti povezane s njima i to za 19,6 posto.

Na drugom mjestu bile su djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića čije su cijene porasle za 13,1 posto, a nakon njih je djelatnost smještaja s rastom cijena za 12,8 posto.

Istodobno, samo su kod vodenog prijevoza pale cijene uslužnih djelatnosti pružatelja usluga i to za 22,7 posto.

U četvrtom tromjesečju prošle godine u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, cijene su najviše pale u djelatnosti smještaja, za 45,6 posto.

Cijene u djelatnosti iznajmljivanja i davanja u zakup pale su za 29,9 posto, a kod putničkih agencija, organizatora putovanja i ostalih rezervacijskih usluga te djelatnosti povezanih s njima za 18,9 posto.

Prema DZS-u, na tromjesečnoj razini cijene su najviše porasle u emitiranju programa, za 7,4 posto, u proizvodnji filmova, videofilmova i televizijskog programa, djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanja glazbenih zapisa porasle su za 5,2 posto, a u arhitektonskoj djelatnosti i inženjerstvu, tehničkom ispitivanju i analizi za 5,1 posto.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari