U petak novi štrajk u Njemačkoj, s radom prestaju zaposleni u javnom prijevozu

Foto: Daniel Frese/Pexels

Strojovođe su privremeno prekinuli višednevni štrajk, no smirivanja u Njemačkoj i dalje nema.

Sindikat ver.di, koji zastupa zaposlene u javnom prijevozu, u petak će stupiti u jednodnevni štrajk, nakon što kolektivni pregovori s upravom nisu dali rezultata.

“Nije nam cilj štrajkati tjednima, imamo drugačiji stil od GDL-a. No, sve će ovisiti o poslodavcima”, istaknula je Christine Behle, zamjenica predsjednika sindikata ver.di.

Sindikat strojovođa GDL proglasio je takozvanu “obvezu na mir” tijekom koje do 3. ožujka neće smjeti štrajkati.

Zaposleni u javnom prijevozu upozoravaju kako su zbog velikog nedostatka radne snage prisiljeni na prekovremeni rad, a Behle je novinarima otkrila i kako su zbog pretrpanog rasporeda neki vozači bili prisiljeni sa sobom nositi kante jer nemaju vremena otići ni na WC.

Stoga su iznijeli svoje zahtjeve koji uključuju skraćivanje tjednog radnog vremena uz punu plaću, kraće smjene, bolje planiranje rada po smjenama, dodatni dani za odmor za one koji rade noću, duže pauze između vožnji te više dana godišnjeg.

Iznimka će biti tek gradovi u Bavarskoj, gdje će i u petak javni prijevoz funkcionirati normalno. Naime, za razliku od drugih dijelova Njemačke, kolektivni ugovor u Bavarskoj vrijedi do kraja ove godine pa dotad neće biti štrajkova.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari