U općini Bale lani prodani najskuplji stambeni kvadrati

Pixabay.com
Istra, Foto: Pixabay.com

Za kvalitetnim stanovima i kućama u Hrvatskoj je i dalje velika potražnja, iako tržište nekretnina bilježi pad broja transakcija i usporavanje rasta cijena.

Prema posljednjim podacima Porezne uprave, prošle godine je zabilježeno gotovo 29 tisuća kupoprodaja stanova što je pad od 6,9 posto u odnosu na godinu prije. Prosječna cijena novogradnje prošle godine je dosegnula oko 2.250 eura po četvornom metru, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Agencije za nekretnine ističu da se cijene novogradnje uglavnom kreću od dvije do šest tisuća eura po četvornom metru, prenosi hrt.hr, iako ima i onih koji postižu cijenu od 10 tisuća eura, prije svega na Jadranu. Na obali – cijene stanova i kuća čak su i 30 posto više nego u ostalim dijelovima zemlje.

U općini Bale, u Istri, su prošle godine prodani, u prosjeku, najskuplji stambeni kvadrati u Hrvatskoj. Općina Bale ima samo 1.300 stanovnika. No, to malo istarsko mjesto pretvara se u pravu oazu za mlade obitelji, kao i bogate strance i investitore. Prosječna cijena kvadrata 4.839 eura.

„Moram priznati da je i mene iznenadilo taj podatak koji je izašao, očito je to podatak porezne uprave, a očito je cijela klima koja je stvorena u Balama, od funkcioniranja same gradske uprave“, govori Edi Pastrovicchio, načelnik Bala.

Građevinske dozvole se izdaju u samo nekoliko dana, dok se drugdje čeka mjesecima. Birokracija je efikasna, a pozicija kao izmišljena, ni blizu ni daleko većih gradova.

Svake godine cijene nekretnina u Rovinju rastu što utječe na cijenu nekretnina u Balama, odnosno daje im neku trajnu vrijednost. Druga stvar je miran ruralni život, a opet blizina razvijene obale“, govori Tanija Čubrilo, agentica nekretninama.

Starogradska jezgra ove općine uskoro dobiva novo ruho, prati se svaki rast, nema preizgrađenosti, ni apartmanizacije a broj turističkih ležaja smanjen je s 10.000 na četiri tisuće.

Cijene u Zagrebu i ostatku Hrvatske

U Zagrebu su u prosjeku novi stanovi koštali 2.684 eura po četvornom metru, a cijena je bila za 744 eura veća od cijene u ostalim naseljima u Hrvatskoj. U odnosu na 2022. porasla je za 106 eura.

“Najveća gravitacija ljudi je ovdje jer dolaze iz manjih sredina zbog fakulteta, Zagreb je uvijek bio skuplji. U zadnje vrijeme je i zanimljiva turistička destinacija. Veliki je razvoj turizma u proteklih nekoliko godina pa je pojačan i turistički najam te je u tom smislu vrlo interesantan kao investicija”, rekla je za Financije.hr Martina Naletilić, licencirana agentica iz agencije Sky nekretnine.

U prvih šest mjeseci prošle godine prosječna cijena novogradnje po četvornom metru u Hrvatskoj iznosila je 2.219 eura, a u ostatku godine 2.278 eura. Istodobno, u Zagrebu je u prvoj polovici 2023. četvorni metar novogradnje koštao 2.623 eura, dok je u drugoj polovici bio za 139 eura skuplji.

SKY NEKRETNINE d.o.o.

Ulica grada Vukovara 237, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
126.047,12 (2022)
Broj zaposlenih:
3 (2022)

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari