Guverner HNB smatra da je tijekom 2024. godine moguće smanjenje cijena nekretnina i u Hrvatskoj

Pixabay.com
Plan stana, Foto: Pixabay.com

Poteškoće sa graditeljskim sektorom, prvenstveno u Njemačkoj, odrazit će se i na Hrvatsku, ali tek u nekom narednom periodu, pokazuju procjene Hrvatske narodne banke (HNB), jer je i tržište nekretnina važno za projekcije inflatornih kretanja.

U europodručju, nedvosmisleni su iz HNB-a, smanjuju se cijene nekretnina na tržištu. Prvo se smanjio volumen transakcija, kaže guverner HNB-a Boris Vujčić, a onda su se počele smanjivati i cijene.

Svakako, situacija varira od države do države i nije heterogena, ali je dominantno vidljivo smanjenje potražnje, kao i cijena, posebice u Njemačkoj.

„Kod nas u Hrvatskoj smo na repu tog ciklusa. Mi isto vidimo slična kretanja na tržištu nekretnina, ali s pomakom. Kod nas je pao broj transakcija, likvidnost tržišta se smanjila, vidimo manji interes i manje kupnje stranaca nego što je bio u proteklim godinama na tržištu nekretnina. Ipak, još nismo vidjeli onaj pad na tržištu nekretnina kako vidimo u nekim zemljmaa EU. Naznake postoje da se ciklus na tržištu nekretnina „hladi“, ali svakako će trebati još vremena“, rekao je Vujčić.

Pojasnio je, tijekom godišnjeg briefinga za novinare, i da je prvo na tržištu razvidna nemogućnost realiziranja tražene cijene, a onda se smanjuje potražnja. Prema ovim pokazateljima, moguće je da tijekom 2024. godine dođe do smanjenja cijena nekretnina i u Hrvatskoj.

Promet na tržištu nekretnina polako se smanjuje

U posljednjih nekoliko godina cijene nekretnina u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, u kontinuiranom su porastu, posebice cijene novogradnje, iako prema podacima relevantnih institucija u našoj zemlji postoji 200.000 praznih stanova.

Hrvatska gospodarska komora nedavno je istakla da je tržište nekretnina polarizirano, te da se promet, prateći trendove Europske unije, polako smanjuje, iako je interes za novogradnjom i dalje izražen.

Cijene nekretnina u Zagrebu i dalje su vrtoglavo visoke, prema posljednjim podacima iz prosinca, te primjerice luksuzna novogradnja u centru dostiže i 7.990 eura po kvadratu. Većina stanova je ipak prodata.

Pad prometa nije jednak u svim županijama. Fluktuacije stanovništva iz Zagreba prema manjim gradovima sve su veće, a cijena stambenog prostora u Zagrebu presudni je faktor za selidbu iz glavnog grada u susjedne manje gradove, rekla je za Financije.hr početkom ovog mjeseca Martina Naletilić, licencirana agentica iz Sky Nekretnina.

Cijena novogradnje, prema podacima ove agencije, u Zaprešiću iznosi oko 2.200 eura, u Samoboru 2.600 eura po m2, dok je najniža cijena u rubnom dijelu Zagreba – 2.700 eura po m2. I cijene u Karlovcu su oko 2.100 eura.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari