Cijene stanova u Zagrebu potakle stanogradnju u manjim gradovima

freepik.com
Nekretnine, ilustracija, Foto: Freepik.com/standret

U posljednjih nekoliko godina cijene nekretnina u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, u kontinuiranom su porastu, posebice cijene novogradnje, iako prema podacima relevantnih institucija postoji 200.000 praznih stanova.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) nedavno je, na Forumu nekretnina, istakla da je tržište nekretnina polarizirano, ali da je interes za novogradnjom i dalje izražen.

Ova kretanja na tržištu svakako prati i glavni grad Hrvatske, pa su cijene nekretnina u Zagrebu i dalje vrtoglavo visoke i bez ozbiljnijih najava da bi mogle barem stagnirati. O smanjenju cijena malo tko uopće da govori.

Primjerice, luksuzna novogradnja u centru dostiže i 7.990 eura po kvadratu. Većina stanova je, prema dostupnim podacima, prodata.

I iako je HGK istaknuo da promet nekretninama usporava i da je promet pao u prvom polugodištu ove godine za devet posto u odnosu na isti period prošle, pad prometa ipak nije jednak u svim županijama.

To potvrđuje i podatak da su brojni „purgeri“ rodni kvart zamijenili s nekim drugim gradom u Zagrebačkoj županiji, odnosno Zaprešiću, Samoboru, Velikoj Gorici, ali i Karlovcu. Svi ovi gradovi su postali sve popularniji za kupnju stana.

P
Foto: Pixabay.com

Grad Velika Gorica, kao najveći u Zagrebačkoj županiji, prema podacima Državnog zavoda za statistiku odnosno popisa iz 2021. godine ima 61.075 stanovnika, od čega u samom gradu živi oko 30 tisuća ljudi. Samobor, pak, ima 37.435 stanovnika, dok Zaprešić ima 24.133 stanovnika.

Fluktuacije stanovništva iz Zagreba prema ovim manjim gradovima sve su veće, potvrđuje za Financije.hr Martina Naletilić, licencirana agentica iz Sky Nekretnina. Cijena stambenog prostora u Zagrebu, kaže, presudni je faktor za ovu vrstu migracija.

„Cijena je zasigurno osnovni motivator za takvu odluku – cijena novogradnje u Zagrebu znatno je viša od manjih gradova u okolici. Nadalje, kupce sve više privlače manje sredine koje pružaju mirniji obiteljski život, manje gužve, a dobro posloženu infrastrukturu, što ovi gradovi i nude. Velika prednost je i dobra prometna povezanost, primjerice relacije Zaprešić-Zagreb, gdje mnogi stanovnici koriste liniju vlaka za dnevne migracije do Zagreba i nazad“, kaže Naletilić.

Dobra je i prometna povezanost Samobora sa Zagrebom, gdje javnim prijevozom do, primjerice, Autobusnog kolodvora u Zagrebu, možete stići skoro jednako brzo kao i automobilom, a javni prijevoz prometuje u prosjeku na 15 minuta.

Dodatni sadržaji ovih gradova u Zagrebačkoj županiji također su na zavidnom nivou, jer iako su popularnost na tržištu nekretnina stekli sada svi oni postoje već stoljećima, pa imaju brojne sadržaje i kvalitetnu infrastrukturu.

SkyNekretnine
Martina Naletilić, licencirana agentica, Sky Nekretnine Zagreb / Foto: SkyNekretnine/Matija Vuri

„Svi ovi gradovi imaju zadovoljavajuću razinu sadržaja za svakodnevno funkcioniranje obitelji, što je svakako jedan od motivatora prilikom odabira mjesta za kupnju nekretnine. Velika Gorica, primjerice, uistinu je napravila iskorak po pitanju ulaganja u obnovljive izvore energije te takvi i slični potezi gradskih vlasti zasigurno su dodatni motivator kupcima pri odabiru mjesta za kupnju nekretnine. No, kao što sam navela, cijena je i dalje najbitniji faktor“, naglašava Naletilić.

A cijena novogradnje, prema podacima agencije Sky Nekretnine, u Zaprešiću iznosi oko 2.200, u Samoboru 2.600 eura po m2, dok je najniža cijena u rubnom dijelu Zagreba – 2.700 eura po m2. I cijene u Karlovcu su oko 2.100 eura po m2. Cjenovna razlika je značajna. Najčešće „ptice selice“ su nove obitelji. Međutim, primjetni su i novi trendovi – mali gradovi postaju i mjesto investiranja.

„Po našem dosadašnjem iskustvu, najčešće se sele mlade obitelji koje rješavaju stambeno pitanje – kupuju prvu nekretninu ili su u potrebi za većom nekretninom zbog proširenja obitelji. Međutim, zanimljiv je trend da sve više kupaca u manjim gradovima kupuje nekretninu kao investiciju, najčešće kako bi se bavili dugoročnim ili dnevnim najmom. Primjerice, jednosoban stan u Velikoj Gorici u starogradnji možete kupiti za cca 2.000 eura po m2, a  iznajmiti ga za 350 eura mjesečno. Za usporedbu, za jednosoban stan na dobroj lokaciji u Zagrebu izdvojit ćete u prosjeku 3.500 eura po m2 , a dugoročno ga iznajmiti za cca 400 eura po m2. Gledajući iz te perspektive, računica ide u korist investicije u manjem gradu, što kupci na tržištu sve više prepoznaju. Neki od navedenih manjih gradova o kojima pričamo ujedno su i veleučilišni centri kojima gravitiraju brojni studenti, što tržište najma čini vrlo živim“, pojašnjava Martina Naletilić.

Ove godine u agenciji su imali, kako kaže Naletilić, nekoliko zanimljivih projekata novogradnje u manjim gradovima u okolici Zagreba, a posebno je za Zaprešić iskazan velik interes te je realiziran veći broj kupoprodaja od očekivanog.

Trend pojačanog interesa za manje gradove u okolici Zagreba  je svakako aktualan i moja su očekivanja da će u skoroj budućnosti još i više rasti. S razvojem infrastrukture u budućnosti, primjerice povećanom i kvalitetnijom prometnom povezanosti linijama međugradskog prijevoza, posebno vlaka, taj će interes biti sve veći te će se širiti i na druge kontinentalne gradove. Danas vam od Zagreba do Požege treba minimalno četiri sata vlakom, s jednim presjedanjem. Kada bi se modernizacijom pruge odnosno željezničkog prijevoza to vrijeme putovanja spustilo na sat vremena, Požega bi garantirano postala vrlo interesantna lokacija za život“, ističe Martina Naletilić iz Sky Nekretnina.

4 Odgovora

  1. Ma ne znam tko si danas može nekretninu kupiti, prije par godina došlo je do naglog pada cijene na tržište nekretnina, vidim da je u današnje vrijeme to nemoguća misija… Trebamo se zainatit i prestat kupovat pa će se valjda opametit…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari