U Kini je u rujnu prodano ukupno 2,04 milijuna automobila

pixabay.com
Automobili, ilustracija Foto: Pixabay.com

Prodaja automobila u Kini ubrzala je u rujnu zahvaljujući valu kupnje novih modela i automobila po sniženim cijenama uoči ključnih praznika u Zlatnom tjednu.

U rujnu je tako prodano ukupno 2,04 milijuna automobila, objavila je u srijedu kineska udruga proizvođača osobnih vozila (CPCA), za 4,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U kolovozu je uvećana za 2,2 posto, pokazuju podaci udruge.

U rujnu kineski građani tradicionalno više troše, uključujući i na kupnju automobila, pred sedmodnevne državne praznike i festivale, primjećuje Reuters.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci prodaja je na najvećem svjetskom tržištu porasla za 2,1 posto, dosegnuvši 15,41 milijun automobila, prenosi Hina.

Prodaja vozila na nova, ekološki prihvatljivija goriva porasla je za 22,1 posto i njihov je udio u prodaji dosegnuo od 36,6 posto, što je pomoglo nekim kineskim proizvođačima da ostvare rekordnu prodaju. Rezultat je ipak bio slabiji nego u kolovozu kada je prodaja poskočila 34,5 posto.

Glavni tajnik CPCA-e Cui Dongshu rekao je da je loša situacija na tržištu nekretnina išla na ruku prodaji automobila budući da su mnogi građani umjesto stana odlučili kupiti automobil. Raspoloženje među potrošačima ipak je i dalje prigušeno zbog usporavanja gospodarske aktivnosti.

Inozemna tržišta i dalje su ključna za kinesku autoindustriju, no izvoz bi mogla zakočiti istraga EU-a o električnim vozilima proizvedenim u Kini, primjećuje Reuters.

U rujnu izvoz je ipak snažno ubrzao, skočivši za 50 posto na godišnjoj razini, nakon kolovoškog rasta od 31 posto, pokazuju podaci.

Američki proizvođač Tesla izvezao je 30.566 vozila proizvedenih u Kini, 57 posto više nego u kolovozu. Američka kompanija zapodjenula je cjenovni rat koji je zahvatio više od 40 marki vozila u Kini, podsjeća Reuters.

No, njegov udio u kineskom tržištu osjetno je smanjen u trećem tromjesečju, kliznuvši ispod 10 posto, koliko je otprilike iznosio i u trećem kvartalu lani, pokazuju podaci. U razdoblju od travnja do lipnja iznosio je oko 13 posto.

Najveći kineski proizvođač električnih vozila BYD prodao je pak u rujnu rekordnih 287.454 vozila na nova goriva. Tamošnji startup za električna vozila Li Auto također je postavio novi mjesečni rekord, s isporučenih 36.060 vozila, više nego trostruko više nego prije godinu dana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari