U Hrvatskim vodama novo povećanje plaća, štrajk se više ne spominje

ilustracija, Foto: Pixabay/Pexels

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske Denis Paradiš i predsjednik Sinidikata poljoprivrede, prehrambene industrije i vodoprivrede Hrvatske Mladen Pracaić potpisali su Četvrti dodatak Kolektivnog ugovora za radnike Hrvatskih voda. Potpisivanju je nazočio i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

„Četvrti dodatak, potpisan je nastavno na Treći dodatak Kolektivnom ugovoru za radnike Hrvatskih voda od 26. siječnja 2024. godine, a sukladno dogovoru o nastavku pregovora. Pokrenut je na inicijativu Sindikata PPDIV-a i Sindikata SPIV-a i ovim dodatkom osigurano je povećanja osnovice od 5 posto.“, priopćeno je nakon potpisivanja povišice u četvrtak u prostoru Hrvatskih voda.

Potpisivanje dodatka kolektivnog ugovora, foto: PR

Prijetnje štrajkom zaboravljene

Podsjetimo, štrajk u Hrvatskim vodama, koji je najavljivao Sindikat poljoprivrede (PPDIV) početkom godine, izbjegnut je u zadnji čas nakon što je u siječnju dogovoreno s ministrom Habijanom povećanje plaća za 10 posto i fiksnog dodatka na iznos od 100 eura.

Povećanje je dogovoreno nakon što su prethodno sindikalci iznijeli razloge i namjeru za štrajk u Hrvatskim vodama.

No tada je s ministrom dogovoreno povećanje osnovne plaće za 10 posto, povećanje bruto fiksnog dodatka sa 66.36 eura na 100 eura, uvođenje mjesečne naknade za prehranu u iznosu 66.36 eura neto i povećanje limita naknade za troškove prijevoza sa 199.08 eura na 238.90 eura.

Ove godine je dogovoreno i povećanje solidarne pomoći u slučaju smrti bračnog druga, djeteta i roditelja radnika, posvojene i udomljene djece i djece na skrbi te punoljetne osobe kojoj je porezni obveznik imenovan skrbnikom prema posebnom zakonu, s dosadašnjih 663.61 eura na 1000 eura, s primjenom od 1. siječnja 2024.

Ovaj, zadnji krug pregovora između Uprave i sindikata otvoren je 1. ožujka.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari