U Belom Manastiru održat će se prvi Festival kulena

Beli Manastir, najava festivala, foto: PR

Prvo će se održati ‘Drugo nacionalno ocjenjivanje kulena’ u petak, 17. svibnja 2024. godine, a proglašenje šampiona i dodjela nagrada bit će održana na prvom Festivalu kulena, 25. svibnja 2024. godine.

Cjelodnevni program Festivala kulena, koji će trajati od 10,00 do 20,00 sati, bit će održan u prostoru Kuće Baranjskog kulena, u Branjinom Vrhu te na prostoru livade preko puta, na kojoj će biti postavljen šator. Ulaz će biti otvoren za sve koji žele kušati proizvode baranjskih proizvođača suhomesnatih proizvoda te proizvođača koji će doći iz Istre, Mađarske i Srbije, priopćili su organizatori.

Na drugo nacionalno ocjenjivanje kulena ove je godine pristiglo više od 30 uzoraka iz četiri kontinentalne hrvatske županije. Festival kulena neće imati samo natjecateljski karakter nego i edukativno-promidžbeni dio. Ocijenit će se kvaliteta kulena, no želimo razmijeniti informacije i iskustva, a kroz okrugli stol želimo pomoći svim proizvođačima kulena i zajedno prokomentirati probleme, ali i mogućnosti za unaprjeđenje suradnje. Kulen ima veliki utjecaj na ruralni razvoj i ostanak mladih na selu, a prvi i osnovni cilj naše Udruge je poboljšati proizvodne lance – od proizvodnje svinja do prodaje kulena, poručio je Miodrag Komlenić, predsjednik Udruge proizvođača kulena – Baranjski kulen.

Kuća Baranjskog kulena, foto PR

Projekt za osnaživanje turizma

Festival kulena treba biti inicijalni projekt koji bi u budućnosti, uz stručno ocjenjivanje, osnažio i turističku promidžbu kulena i cijele Baranje, a proizvođačima osigurao nove mogućnosti u plasmanu njihovih proizvoda, rekao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Festival je prijavljen na natječaj za nerazvijene turističke zajednice koji je raspisala Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma te je za njegovu provedbu odobreno približno 17.000 eura.

– Očekujemo da Festival kulena postane novi brand Baranje i jedan od najpoznatijih festivala u Hrvatskoj vezan uz proizvodnju i prodaju kulena, naveo je Matej Perkušić, direktor TZ Baranje.

foto: PR

8 Odgovora

  1. Sv. Domaća Slavonska Svinja! othranila generacije… a sad su je umalo i istrijebili ovi monstrumi, strašno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari