Turska industrijska proizvodnja bilježi rast u veljači

Freepik.com
Istanbul, Turska, Foto: Freepik.com

Industrijska proizvodnja u Turskoj porasla je u veljači najsnažnije u dvije godine, odražavajući oporavak od teških posljedica potresa na početku 2023. godine, pokazali su podaci zavoda za statistiku Turske.

Industrijska proizvodnja u veljači je poskočila za 11,5 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, gotovo deset puta snažnije nego početkom godine.

Stopa rasta najviša je unatrag dvije godine, prenosi Hina, a pokazuje teške posljedice potresa u veljači prošle godine koji je odnio više od 53 tisuće ljudskih života i prouzročio ogromnu materijalnu štetu, procijenjenu na više od stotinu milijardi dolara.

U drugom ovogodišnjem mjesecu industrijska proizvodnja porasla je tako na godišnjoj razini za 12,8 posto, zrcaleći rast u sektoru rudarstva i vađenja kamena, energetskom i u sektorima intermedijarnih i trajnih dobara za široku potrošnju.

Snažnije od prosjeka porasla je proizvodnja u sektoru kapitalnih dobara, za čak 21 posto, a najvišu stopu rasta bilježio je tehnološki sektor, od čak 38,5 posto. 

Na mjesečnoj razini proizvodnja je u veljači uvećana za 3,2 posto, nakon gotovo stagnacije na početku godine, uz rast od 11,3 posto u sektoru kapitalnih dobara. Najsnažniji rast bilježio je i na mjesečnoj razini tehnološki sektor, po stopi od 46,4 posto.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari