Tursko gospodarstvo usporilo na kraju 2023.

Freepik.com
Turska, Foto: Freepik.com/frimufilms

Tursko gospodarstvo usporilo je u četvrtom tromjesečju 2023. godine pod pritiskom posustalog izvoza i slabije potrošnje kućanstava, pokazali su podaci državnog zavoda za statistiku Turske – Turkstata.

U razdoblju od listopada do prosinca turski BDP porastao je za četiri posto u odnosu na isto razdoblje 2022., izvijestio je Turkstat. U trećem tromjesečju aktivnost je uvećana za 6,1 posto.

Na tromjesečnoj razini rast je u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca snažno ubrzao, na jedan posto, prenosi Hina. U ljetnom tromjesečju aktivnost je porasla samo 0,3 posto.

Bruto ulaganja kompanija u fiksni kapital porasla su na godišnjoj razini za 10,7 posto, nešto blaže nego u razdoblju od srpnja do rujna. Blago je usporila i potrošnja kućanstava, uz stopu rasta od 9,3 posto. Udio potrošnje kućanstava u bruto domaćem proizvodu (BDP) iznosio je lani nešto manje od 60 posto. 

Izvoz je pak gotovo stagnirao na kraju 2023., nakon rasta od 1,2 posto u ljetnom tromjesečju. Uvoz je pak naglo usporio, uz stopu rasta od samo 2,7 posto. U prethodnom tromjesečju bilježio je rast za čak 14,5 posto.

U cijeloj 2023. BDP je porastao za 4,5 posto, nakon rasta od 5,5 posto u 2022. godini. Najviše je lani porasla dodana vrijednost u setoru financijskih i usluga osiguranja, za devet posto. Slijedi građevinski sektor s rastom dodane vrijednosti za 7,8 posto.

Industrija je bilježila rast za skromnih 0,8 posto, a poljoprivreda stagnaciju, pokazuju podaci Turkstata.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari