Turska povećala kamate na 45 posto, politika pooštravanja završena

Freepik.com
Turska, Foto: Freepik.com/frimufilms

Turska središnja banka povećala je kamatne stope na 45 posto te je najavila da je sa ovim povećanjem dovršila svoj agresivni ciklus pooštravanja monetarne politike. Također, rečeno je i da će zadržati trenutne razine kamatnih stopa koliko to bude potrebno, kako bi postigla željenu dezinflaciju.

Središnja banka priopćila je da je postigla političku postavku potrebnu za uspostavu dezinflacije i da će ponovno procijeniti svoje stajalište oko kamatnih stopa, samo ako se pojave značajni i trajni rizici za izglede inflacije.

“Trenutna razina referentne stope bit će zadržana sve dok ne dođe do značajnog pada temeljnog trenda mjesečne inflacije i dok se inflacijska očekivanja ne približe predviđenom rasponu”, navodi se u priopćenju.

Analitičari navode, prenosi Reuters, da je ovo, osmo po redu povećanje kamatnih stopa, očekivano.

Središnja banka očekuje porast inflacije s gotovo 65 posto prošlog mjeseca na 70-75 posto u svibnju, prije nego što padne na oko 36 posto, do kraja ove godine, jer stroža monetarna politika bi trebala smanjiti cijene.

Ranije ovog tjedna, čelnik Turske udruge banaka, Alpaslan Cakar, rekao je kako očekuje da će ciklus popuštanja biti u zadnjem tromjesečju ove godine nakon posljednjeg povećanja ovog tjedna.

Lira, koja je posljednjih tjedana dosegla niz rekordno niskih vrijednosti, blago je oslabila nakon MPC izjave, na 30,2865 u odnosu na dolar.

Valuta je pretrpjela stalni pad od 2018., oštro je oslabila prošlog ljeta kada su vlasti olabavile kontrolu nad njom. Deprecijacija je u jesen usporila, ali nije zaustavljena.

Banka je priopćila i kako domaća potražnja, nepomična inflacija usluga i geopolitički rizici održavaju inflacijske pritiske na životu, ali se pad temeljnog trenda mjesečne inflacije nastavio.

U prosincu je banka smanjila pooštravanje na 250 baznih bodova s ​​prethodnih povećanja od 500 baznih bodova i tada je rekla da će dovršiti ciklus pooštravanja što je prije moguće.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari