Tržište nafte bilježi blagi cjenovni rast, Brent oko 84 dolara

Pixabay.com
Rafinerija nafte, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Cijene nafte porasle su u četvrtak, oporavivši se od trodnevnih gubitaka, uz očekivanja da bi niže razine mogle potaknuti SAD, najvećeg svjetskog potrošača sirove nafte, da počne obnavljati svoje strateške rezerve, spuštajući cijene.

Fjučersi sirove nafte veći su za 0,7 posto. Brent ugovori za srpanj veći su za 58 centi, te iznose 84,02 dolara po barelu, dok je Američka West Texas Intermediate (WTI) sirova nafta za lipanj porasla 53 centa, na 79,53 dolara po barelu.

“Tržište nafte poduprlo je nagađanje da će, ako WTI padne ispod 79 dolara, SAD krenuti u izgradnju svojih strateških rezervi”, rekao je za Reuters Hiroyuki Kikukawa, predsjednik NS Tradinga, jedinice Nissan Securities.

SAD je rekao da namjerava obnoviti strateške rezerve nafte nakon povijesne prodaje iz zaliha za hitne slučajeve 2022. i želi otkupiti naftu po 79 dolara po barelu ili manje.

Američka Uprava za energetske informacije (EIA) priopćila je da su zalihe sirove nafte porasle za 7,3 milijuna barela na 460,9 milijuna barela u tjednu koji je završio 26. travnja, u usporedbi s očekivanjima analitičara u anketi Reutersa za 1,1 milijun barela.

Zalihe sirove nafte bile su na najvišoj točki od lipnja, objavila je EIA.

Tržišta nafte su također bila pod utjecajem potencijalnog prekida vatre između Izraela i Hamasa koji bi ublažio zabrinutost oko opskrbe na Bliskom istoku.

Ipak, izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će nastaviti s dugo obećanim napadom na grad Rafah na jugu Gaze unatoč stajalištu SAD-a i upozorenju UN-a da bi to dovelo do “tragedije”.

Budući da je utjecaj povećanja američkih zaliha sirove nafte i signaliziranja FED-a o višim stopama za dugotrajnije blizu potpunog završetka, pozornost će se usmjeriti prema ishodu pregovora u Gazi. Sve dok traje najnoviji nalet optimizma oko primirja, očekujem nastavak negativne pristranosti nafte”, rekla je Vandana Hari, osnivačica sektora analize tržišta nafte, Vanda Insights.

Ipak, stalna smanjenja opskrbe od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, poznatih kao OPEC+, podržat će cijene.

Analitičari Citi Researcha očekuju da će OPEC+ zadržati smanjenje proizvodnje u drugoj polovici godine na sastanku 1. lipnja.

Međutim, ako se cijene pomaknu u raspon od 90 do 100 dolara i više, OPEC+ će vjerojatno ublažiti rezove, osiguravajući meku gornju granicu za naftu, rekli su u bilješci.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari