Tržišta očekuju povećanu potražnju za naftom, cijene u porastu

Freepik.com
Rafinerija nafte, Foto: Freepik.com

Cijene nafte porasle su i u srijedu na svjetskim tržištima. Terminske cijene nafte Brent porasle su za 16 centi, te iznose 82,93 američka dolara po barelu. Fjučersi američke West Texas Intermediate (WTI) sirove nafte porasli su 11 centi, te iznose 77,98 dolara po barelu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) rekla je u svom mjesečnom izvješću od utorka da će svjetska potražnja za naftom porasti za 2,25 milijuna barela dnevno u 2024. i za 1,85 milijuna barela po danu u 2025.

Ova prognoza za 2024. je viša od prognoze drugih institucija, kao što su Međunarodna agencija za energiju ili banka Morgan Stanley, piše Reuters.

Prema analitičarima ING-a, struktura cijena na tržištu terminskih ugovora za naftu Brent ukazuje na znakove poboljšanja potražnje budući da je od početka mjeseca povećana cijena nafte za brzu isporuku nego za kasniju isporuku unatrag. Premija travanjske buduće nafte Brent u odnosu na svibanjsku porasla je u srijedu na 77 centi po barelu s 26 centi koliko je iznosila 5. veljače.

Zalihe benzina i destilata u SAD-u smanjene su prošli tjedan, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API), i najvjerojatnije odražavaju zatvaranje BP Plc-ove rafinerije nafte Whiting, u Indiani, koja je i najveća na Srednjem zapadu SAD-a, što utječe na cijene nafte. Ova rafinerija proizvodi 435.000 barela po danu.

Podaci API-ja pokazuju da su zalihe benzina pale za 7,23 milijuna barela, a zalihe destilata za 4,02 milijuna barela u tjednu koji je završio 9. veljače, što je značajno veće smanjenje od očekivanog. Istodobno su američke zalihe sirove nafte porasle za 8,52 milijuna barela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari