Sukob na Bliskom istoku povećao cijene nafte

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte porasle su u utorak zbog bojazni da bi napetosti na Bliskom istoku mogle poremetiti opskrbu, a na rast cijena utječe i neizvjesnost oko potencijalnog smanjenja kamatnih stopa u SAD-u.

Fjučersi nafte Brent porasli su za 31 cent, ili 0,4 posto, te iznose 82,31 američkih dolara po barelu. Američka West Texas Intermediate (WTI) sirova nafta porasla je 36 centi ili 0,5 posto, na 77,28 dolara po barelu.

Sukob na Bliskom istoku i dalje utječe na cijene nafte. Jemenski Houthiji na strani Irana ispalili su dva projektila na teretni brod koji je plovio prema Iranu u Crvenom moru. Skupina je od sredine studenoga napadala međunarodne brodove s komercijalnim vezama sa SAD-om, Velikom Britanijom i Izraelom tvrdeći da se solidarizira s Palestincima zbog rata između Izraela i Hamasa.

Ipak, zabrinutost oko kamatnih stopa u SAD-u donekle je ograničila rast cijena, prenosi Reuters. Newyorški FED je rekao da je njegovo istraživanje očekivanja potrošača u siječnju pokazalo da su izgledi za inflaciju za godinu i pet godina nepromijenjeni, pri čemu su obje ostale iznad FED-ove ciljne stope od dva posto.

Ako zabrinutosti zbog inflacije odgode smanjenje kamatne stope FED-a, to bi moglo smanjiti potražnju za naftom usporavanjem gospodarskog rasta. Podaci o inflaciji u SAD-u očekuju se tijekom dana, dok bi podaci o britanskoj inflaciji i bruto domaćem proizvodu eurozone trebali biti objavljeni u srijedu.

Sudionici na tržištu čekaju i industrijske podatke o zalihama sirove nafte u SAD-u a četiri analitičara koje je anketirao Reuters procjenjuju da su zalihe sirove nafte u prosjeku porasle za oko 2,6 milijuna barela u tjednu do 9. veljače.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) također bi trebala objaviti svoje mjesečno izvješće o tržištu nafte tijekom dana.

“Ono što će biti od većeg interesa u nadolazećim tjednima je ono što će OPEC+ odlučiti učiniti sa svojim dobrovoljnim smanjenjem opskrbe koje ističe krajem ožujka. Naša bilanca sugerira da će tržište biti u suficitu u drugom tromjesečju 2024. ako grupa ne uspije vratiti dio tih smanjenja “, rekli su analitičari ING-a, prenosi Reuters.

OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, poznati kao OPEC+, u ožujku će odlučiti hoće li produžiti dobrovoljna smanjenja proizvodnje nafte za prvo tromjesečje.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari