Trgovina sirovinama porasla za trećinu zadnje desetljeće, trgovinski deficit u EU 29 milijardi eura

ilustracija, foto: Image by senivpetro on Freepik

Godine 2023. ukupna vrijednost trgovine (uvoz plus izvoz) sirovina između EU-a i ostatka svijeta iznosila je 165 milijardi eura.

Izvoz (68 milijardi eura) bio je manji od uvoza (97 milijardi eura), što je rezultiralo trgovinskim deficitom od 29 milijardi eura, podaci su Eurostata.

Između 2013. i 2023. ukupna trgovina sirovinama u EU-u porasla je za 37 posto, što je jednako prosječnom godišnjem rastu od 3,2 posto. Izvoz je u tom razdoblju rastao brže (3,8 posto) od uvoza (2,8 posto).

Izvoz i uvoz guma, metala i minerala najveći

Sirovine se mogu podijeliti u 3 glavne skupine: životinjske i biljne sirovine, drvo, papir i tekstil te guma, metali i minerali.

Što se tiče vrijednosti izvoza u 2023., najveću skupinu činili su guma, metali i minerali (26 milijardi eura, 38 posto ukupnog izvoza), zatim životinjske i biljne sirovine (22 milijarde eura, 32 posto) te drvo, papir i tekstil (21 milijarda eura, 30 posto).

Guma, metali i minerali činili su gotovo polovicu uvoza (48 milijardi eura, 49 posto), a zatim slijede životinjske i biljne sirovine (35 milijardi eura, 37 posto) te drvo, papir i tekstil (14 milijardi eura, 14 posto).

EU izvoz i uvoz sirovina, izvor: Eurostat

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari