Telecom Italia prodaje fiksnu mrežu američkom KKR-u, posao vrijedan 22 milijarde eura

Pixabay.com
Telefon, ilustracija Foto: Pixabay.com

Telecom Italia u nedjelju je pristao prodati svoju fiksnu mrežu američkoj privatnoj investicijskoj tvrtki KKR & Co., posao je vrijedan 22 milijarde eura, a podržava ga talijanska vlada. To je prva telekomunikacijska grupacija u velikoj europskoj zemlji koja je prodala svoju fiksnu mrežu.

Upravni odbor telefonskog operatera, nakon maratonskog sastanka koji je započeo u petak, odobrio je prodaju mreže bez uvjetovanja glasanjem dioničara, navodi se u priopćenju. Odluka je donesena unatoč protivljenju najvećeg dioničara tvrtke Vivendi SE, javlja Bloomberg.

KKR je mrežu procijenio na 18,8 milijardi eura, no ukupna vrijednost posla je čak 22 milijarde eura na temelju onoga što se može zaraditi ako se računa mrežno spajanje s manjim konkurentom Open Fiberom. Posao, za koji Telecom očekuje da će ga sklopiti do ljeta, trebao bi kompaniji omogućiti smanjenje duga za 14 milijardi eura, stoji u priopćenju.

Odbor nije odobrio ponudu KKR-a za Telecomovu jedinicu podmorskih kabela Sparkle i produljio je rok do 5. prosinca za potvrdu mogućnosti veće ponude. Ovo poduzeće ranije je procijenjeno na oko milijardu eura.

Odluka označava pobjedu glavnog izvršnog direktora Pietra Labriole koji je bio “arhitekt” plana za prodaju mreže.

Ovo je dobrodošao rezultat i za administraciju premijerke Giorgie Meloni jer će ugovor s KKR-om omogućiti monopolu, koji je nekoć bio pod državnom kontrolom, da smanji svoj dug, dok je vladi dopušteno da ugovorom zadrži dio kontrole nad imovinom koja se smatra strateškom.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari