Tehnološki rat Kine i SAD-a: Uvode nova ograničenja

Freepik.com/rawpixel.com
Umjetna inteligencija, ilustracija, Foto: Freepik.com/rawpixel.com

Sjedinjene Američke Države povukle su dozvole kompanijama poput Intela i Qualcomma za isporuku 4G čipova za prijenosna računala i mobitele kineskom proizvođaču telekomunikacijske opreme Huawei Technologiesu.

Huawei je 2019. uvršten na američku listu trgovinskih ograničenja, uz obrazloženje da bi Peking mogao koristiti njegovu tehnologiju za špijunažu i za jačanje vojske. Washington je novim režimom odredio domaćim dobavljačima pribavljanje posebnih dozvola za izvoz.

Američke kompanije pribavile su dozvole vrijedne milijarde dolara, uključujući posebno kontroverzno zeleno svjetlo Trumpove administracije, koje je Intelu od 2020. omogućilo isporuku središnjih procesora za Huaweijeva prijenosna računala, prenosi Hina.

Povlačenje dozvola nadovezalo se na Huaweijevo lansiranje prvog prijenosnog računala s umjetnom inteligencijom MateBook X Pro u travnju, koje pokreće novi Intelov procesor Core Ultra 9. Ugradnja Intelovog procesora pokrenula je lavinu kritika u redovima republikanskih zastupnika na račun ministarstva trgovine.

Odluka ministarstva trgovine mogla bi naškoditi Huaweiju, ali i američkim dobavljačima. Intel se muči sa slabom potražnjom za podatkovnim centrima i čipovima za stolna računala, a tržišna vrijednost pala mu je u travnju za 11 milijardi dolara, odražavajući razočaranje ulagača prognozama prihoda i dobiti u drugom tromjesečju.

Qualcomm je na temelju dozvole iz 2020. Huaweiju prodavao starije 4G čipove za mobilne uređaje. U nedavnom podnesku regulatoru kompanija je navela da od iduće godine više ne očekuje prihod od prodaje čipova kineskoj kompaniji. S Huaweijem je sklopio i ugovor o patentnim pravima koji reguliraju korištenje njegovog portfelja 5G tehnologija. Kineska kompanija počela je prošle godine koristiti 5G čip koji je proizveo njegov ogranak HiSilicon. Qualcomm je u podnesku naveo da patentni ugovor s Huaweijem istječe početkom fiskalne 2025. godine i da razgovaraju o njegovom produljenju.

Kritičari tvrde da su dozvole omogućile oporavak kineske tvrtke od posljedica američkih sankcija. Huawei je prošlog ljeta šokirao industriju novim telefonom koji pokreće sofisticirani čip kineskog proizvođača čipova SMIC-a. Novi telefon katapultirao je Huaweijevu prodaju koja je u prvih šest tjedana ove godine porasla za 64 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, prema istraživačkoj tvrtki Counterpoint.

Američko Ministarstvo trgovine razmatra i uvođenje ograničenja za izvoz najnaprednijih modela umjetne inteligencije jer kažu da žele zaštiti svoj AI od Kine. Trenutačno ne postoje nikakva ograničenja pa su velike američke kompanije prodavale neke od modela umjetne inteligencije gotovo bilo kome, prenosi Reuters.

Istraživači iz državnog i privatnog sektora brinu da bi neprijatelji SAD-a mogli tu tehnologiju iskoristiti za kibernetičke napade ili stvaranje snažnog biološkog oružja.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari