Hrvatska i Slovenija trebaju surađivati na rješenjima za AI

pixabay.com
Umjetna inteligencija, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

U Hrvatskoj i u Sloveniji ima puno znanja, inovativnih ljudi i kompanija koje primjenjuju nove tehnologije i umjetnu inteligenciju (AI), u čemu suradnja dvije države može donijeti veću konkurentnost poduzeća, istaknuto je u Infobipu na hrvatsko-slovenskoj konferenciji o primjeni AI-ja u poslovanju.

Tu su konferenciju organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi uspješnije poslovali. Okupilo se oko stotinu sudionika iz obje zemlje, većinom predstavnika tvrtki i udruga koje se bave AI-jem.

“Male smo države i dobro je da radimo zajedno na rješenjima za AI i drugima. Možemo postati i centar AI-ja za regiju”, rekao je Aleksandar Raić iz Infobipa.

O radu s AI-jem, kazao je da u Infobipu, kao i u mnogim drugim velikim kompanijama u svijetu, to već naveliko koriste, dodajući da imaju već oko 20 kupaca svojih AI rješenja u svijetu te sto projekata na kojima rade.

Smatra da su u većini kompanija za početak primjene AI-ja poželjni AI asistenti ili botovi koji komuniciraju kao ljudi, odgovaraju na razna piranja i stalno su dostupni te tako rasterećuju ljude, što je i cilj AI-ja, da pomogne i asistira ljudima kako bi imali više vremena za kreativnost, prenosi Hina.

Za sada se to, dodao je, najviše primjenjuje u službama za korisnike, a u Infobipu imaju i tzv. knowledge (znanje) menadžment za AI, da zaposlenici mogu pitati taj sustav sve što ih zanima ili pak muči oko primjene AI-ja u poslovanju.

“Teško je AI spajati s postojećim radnim infrastrukturama, može biti otpora zaposlenika, a i skupo ga je uvoditi u male i srednje tvrtke. Izazov je i nedostatak stručnjaka, no tu je onda važna edukacija, priprema i prilagodba uvođenju AI-ja u poduzeća jer to donosi koristi i u skladu je sa svjetskim trendovima”, poručio je slovenski veleposlanik u Zagrebu Gašper Dovžan.

Da je AI velika prilika za manja tržišta poput Hrvatske i Slovenije, smatra i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hrvoje Bujanović, koji je naglasio kako je važno shvatiti da je AI i transformativna tehnologija koja rastućom primjenom donosi evoluciju u poslovanju i životu.

“S time se pokreće nova era automatizacije i konkurentnosti poduzeća, no u AI treba i puno investirati. U našoj strategiji pametne specijalizacije AI je označen kao važna tehnologija. Puno se oko toga razgovara i na razini EU i svijeta, i bilo bi dobro da se pokuša ublažiti reguliranje, a javnim politikama više djelovati na odgovornost i sigurnost u korištenju”, poručio je Bujanović.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari