Talijanski regulator kaznio Metu

https://www.pexels.com/photo/threads-by-meta-on-smartphone-in-hand-17614479/
Meta, Foto: Pexels.com/Julio Lopez

Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja (AGCM) objavio je da je Meti izrekao novčanu kaznu od 3,5 milijuna eura zbog propusta u upravljanju korisničkim računima na Facebooku i Instagramu, istaknuvši prikupljanje osobnih podataka za komercijalne svrhe i nejasne informacije o mogućnosti prigovora na suspenziju.

Instagram nije odmah izvijestio korisnike da će prikupljati njihove osobne podatke za komercijalne svrhe, objasnio je regulator u priopćenju, prenosi Hina.

Meta nije precizirala ni donosi li odluke o suspenziji korisničkih računa na Instagramu i Faceboku na temelju automatizirane ili “ljudske” analize, naglasio je AGCM, dodajući da korisnici nisu dobili ni informacije o mogućnostima ulaganja prigovora.

To znači da nisu znali trebaju li uložiti prigovor sucu ili vansudskom tijelu za rješavanje sporova, pojasnili su regulatori, istaknuvši i kratak rok od 30 dana za podnošenje prigovora.

Kompanija je tijekom postupka regulatorne provjere obustavila spornu praksu, dodali su regulatori.

Meta je istaknula da uvela izmjene za talijanske korisnike u kolovozu prošle godine.

“Još smo jasnije naveli kako koristimo podatke za prikazivanje personaliziranih oglasa na Instagramu i korisnicima ponudili dodatne informacije i opcije ulaganja prigovora na moguću suspenziju računa”, rekao je glasnogovornik kompanije.

Rekao je i da se ne slažu s odlukom AGCM-a te da tvrtka proučava moguće mjere.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari