Talijanski regulator kaznio Amazon s deset milijuna eura, slijedi žalba

Pixabay.com
Amazon, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Talijanski regulator izrekao je podružnicama američke tvrtke Amazona novčane kazne od ukupno deset milijuna eura zbog ograničavanja slobode potrošača u elektronskoj kupovini.

Amazon je “značajno ograničio slobodu izbora potrošača” zadanom opcijom “Predbilježi se i uštedi” pri kupnji široke palete proizvoda, utvrdili su regulatori, izrekavši kazne Amazon Services Europe, sa sjedištem u Luksemburgu, i Amazon EU.

Takve postavke povećale su šanse da će se potrošači, umjesto za jednokratnu, odlučiti za višekratnu kupnju u točno određenim razdobljima, objasnili su u odluci.

“Označena opcija opetovane kupnje potiče osobu da periodički kupuje proizvode i ako joj zapravo nisu potrebni i time joj ograničava slobodu izbora”, stoji u priopćenju talijanskog regulatora, prenosi Hina.

Amazon je najavio žalbu.

„Kupci svaki dan profitiraju na programu „Predbilježi se i uštedi“, štedeći novac i vrijeme na redovnim isporukama artikala koje rutinski koriste“, navodi američka kompanija u priopćenju poslanom elektronskom poštom.

Opcija “Registriraj se i uštedi“ kupcima omogućuje da se predbilježe na isporuku svakodnevnih potrepština u redovnim vremenskim razmacima, uz dodatni popust na cijenu kupnje pojedinačnih proizvoda, i dosad je u Italiji omogućila uštede u ukupnom iznosu većem od 40 milijuna eura, tvrde u Amazonu.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari