Ogroman pad cijene dionice Mete: Izgubili 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti

Foto: Hina/DPA
Meta, Foto: Hina

Mark Zuckerberg započeo je u utorak razgovor s investitorima o financijskim rezultatima Meta Platforms govoreći o umjetnoj inteligenciji. Zatim je prešao na metaverzum, hvaleći slušalice, naočale i operativni sustav svoje tvrtke. Potrošio je gotovo cijeli uvodni govor skrećući pažnju na mnoge načine na koje Meta gubi novac.

Investitori nisu bili oduševljeni, piše CNBC. Dionice Mete pale su čak 19% u produženom trgovanju u srijedu, izbrisavši više od 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti. Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.

Činilo se da je Zuckerberg spreman za prodaju dionica. “Mislim da je vrijedno spomenuti to da smo i ranije vidjeli veliku volatilnost vrijednosti naših dionica tijekom ove faze novog proizvoda, kada ulažemo u rast, ali ne i u monetizaciju”, rekao je Zuckerberg . Naveo je prošle napore kao što su usluge kratkih video zapisa Reels, Stories i prijelaz na mobilne uređaje.

Meta generira 98% svojih prihoda od digitalnog oglašavanja. Ali u mjeri u kojoj je Zuckerberg govorio o oglasima, gledao je u budućnost i načine na koje bi tvrtka potencijalno mogla pretvoriti svoja trenutačna ulaganja u reklamne prihode. U raspravi o Metinim nastojanjima da izgradi “vodeću platformu za umjetnu inteligenciju”, rekao je: “Postoji nekoliko načina da se ovdje izgradi golemi posao, uključujući skaliranje poslovnih poruka, uvođenje oglasa ili plaćenog sadržaja u interakcije umjetne inteligencije.”

Proveo je vrijeme govoreći o Meta Llama 3, najnovijem velikom jezičnom modelu tvrtke, i nedavno predstavljenom Meta AI-a, odgovora tvrtke na OpenAI-jev ChatGPT.

Zuckerberg je zatim prešao na potencijalne prilike za širenje unutar tržišta slušalica za mješovitu stvarnost, poput slušalica za posao ili fitness. Meta je u ponedjeljak otvorila pristup operativnom sustavu koji pokreće njihove Quest slušalice, za koje je Zuckerberg rekao da će pomoći bržem rastu ekosustava mješovite stvarnosti.

Također je govorio o Metinim AR naočalama koje je nazvao “idealnim uređajem za AI pomoćnika jer im možete dopustiti da vide što vi vidite i čuju ono što vi čujete.”

U međuvremenu, jedinica Meta Reality Labs, u kojoj se nalaze odjeli za razvoj novog metaverzuma, nastavlja gubiti novac. Reality Labs izvijestio je o prodaji od 440 milijuna dolara u prvom kvartalu i gubitku od 3,85 milijardi dolara. Kumulativni gubici odjela od kraja 2020. premašili su 45 milijardi dolara.

Zuckerberg je sebi kupio malo vremena.

Cijena dionice Mete gotovo se utrostručila prošle godine i, od zatvaranja u srijedu, porasla je 40% u 2024. Dosegla je rekordnih 527,34 USD početkom travnja.

Nakon brutalne 2022., tijekom koje je tvrtka izgubila oko dvije trećine svoje vrijednosti, čini se da je Zuckerberg ponovno zadobio povjerenje Wall Streeta.

Pokretač porasta bio je plan smanjenja troškova koji je izvršni direktor Mete postavio početkom prošle godine, kada je rekao ulagačima da će 2023. biti “godina učinkovitosti”. Tvrtka je smanjila broj zaposlenih i eliminirala nepotrebne projekte u nastojanju da postane “jača i okretnija organizacija”.

Zuckerberg je u srijedu rekao da će Meta nastaviti s učinkovitim radom, ali da će preusmjeravanje postojećih resursa na ulaganja u AI “značajno povećati našu investicijsku omotnicu”.

Predviđa se da će kapitalni izdaci za 2024. biti u rasponu od 35 do 40 milijardi USD, što je povećanje u odnosu na prethodnu prognozu od 30 do 37 milijardi USD “dok nastavljamo ubrzavati naša ulaganja u infrastrukturu kako bismo podržali naš plan razvoja umjetne inteligencije” rekao je Zuckerberg.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari