Talijanska središnja banka uplaćuje državi 615 milijuna eura unatoč gubitku

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/db/Palazzo_banca_d_italia_potenza.jpg
Banca D'Italia, Potenza, Italija Foto: Wikimedia Commons/Redshift87

Talijanska središnja banka uplatit će u državnu blagajnu oko 615 milijuna eura, unatoč bruto gubitku od 7,1 milijardu eura u 2023. godini, rekao je guverner Fabio Panetta, dodavši da negativan rezultat očekuju i u ovoj godini.

Banca d’Italia zaključila je prošlu godinu s neto dobiti od 815 milijuna eura i 200 milijuna tog iznosa isplatit će dioničarima, uključujući banke, osiguravatelje i druge financijske institucije, pokazuju poslovni rezultati koje je objavio guverner.

Državi pripada dobit od 615 milijuna eura, manja za 1,061 milijardu eura nego u godini ranije“, rekao je Panetta.

Neto dobit proizlazi iz poreznih olakšica u slučaju bruto gubitka, objašnjavaju u središnjoj banci.

Poslovno izvješće pokazuje da su u prošloj godini poslovali s bruto gubitkom od 7,1 milijardu eura, prenosi Hina, koji je pokriven rezervacijama i poreznim prilagodbama, u ukupnom iznosu 5,6 milijardi eura.

Vrijednost fonda za upravljanje rizikom time je smanjena na 29,6 milijardi eura, stoji u izvješću. U 2022. godini središnja banka poslovala je s bruto dobiti od 5,9 milijardi eura.

Objašnjavajući uzroke gubitka u 2023., Panetta je rekao da je podizanje kamata Europske središnje banke (ESB) rezultiralo većim troškovima, uglavnom zbog isplata kamata na depozite banaka. Prinos na imovinu nije pratio taj tempo, ističu u talijanskoj središnjoj banci.

Brojne središnje banke u eurozoni poslovale su s gubitkom u prošloj godini, naglasio je talijanski guverner, dodavši da Banca d’Italija očekuje negativan rezultat i u 2024.godini. Tek u 2025. rezultat bi trebao biti pozitivan, rekao je guverner Panetta.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari