Švicarsko gospodarstvo u 2024. godine imat će ispodprosječne rezultate

Pixabay.com
Švicarska, Foto: Pixabay.com

Švicarsko gospodarstvo u ovoj godini porast će znatno ispod prosjeka zbog slabe iskorištenosti industrijskih kapaciteta i visokih troškova financiranja koji će prigušiti ulaganja, objavilo je ministarstvo gospodarstva Švicarske (SECO).

Ministarstvo je neznatno podiglo procjenu gospodarskog rasta u ovoj godini, na 1,2 posto, ali to bi značilo da gospodarstvo raste znatno slabije od prosjeka, istaknula je stručna skupina SECO-a.

Glavni oslonac rastu bit će po njima osobna potrošnja, prenosi Hina, koja će porasti u uvjetima veće zaposlenosti i stabilne inflacije. Blagu potporu aktivnostima pružit će i izvoz zbog slabljenja franka, dodaju stručnjaci.

U 2025. gospodarska aktivnost trebala bi se po njihovim procjenama  normalizirati, uz procijenjenu stopu rasta od 1,7 posto.

“Stručna skupina za poslovne cikluse očekuje postupni oporavak svjetskog gospodarstva, posebno onog europskog, od slabosti iz protekle dvije godine, što bi trebalo potaknuti i švicarski izvoz i ulaganja”, pojasnili su iz ministarstva.

Među rizicima stručnjaci izdvajaju sukobe na Bliskom istoku i u Ukrajini, koji bi mogli iznova potaknuti inflaciju ako cijene sirovina li troškovi prijevoza naglo porastu.

Rizik predstavljaju i potencijalno visoke stope temeljne inflacije budući da bi mogle potaknuti središnje banke da zadrže kamatne stope zadrže na visokoj razini, što bi zakočilo potražnju.

“Dodatne rizike za međunarodno gospodarstvo i za švicarsku vanjsku trgovinu predstavljanju trendovi u Njemačkoj i Kini”, dodaju u priopćenju.

“Negativan utjecaj snažnijeg usporavanja njemačke industrije na sektore u švicarskom gospodarstvu mogao bi biti snažniji no što se trenutno očekuje. I kinesko gospodarstvo moglo bi zbog krize u sektoru nekretnina, visoke razine duga i pesimističnog raspoloženja kompanija i kućanstava usporiti snažnije no što se očekuje”, objašnjavaju iz SECO-a.

Blago su snizili i prognozu inflacije u ovoj godini, na 1,4 posto. U idućoj godini rast cijena trebao bi po njima usporiti na 1,1 posto.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari