Svaki treći radnik u Hrvatskoj ne može si priuštiti odmor

pixabay.com
ilustracija Foto: Pixabay.com

Zbog velikog povećanja troškova, čak 38 milijuna zaposlenih građana u Europskoj uniji ne može otputovati tjedan dana na odmor, jer si to od svojih primanja ne može priuštiti. Ova brojka čini gotovo 20 posto zaposlenih građana EU.

U Hrvatskoj je postotak čak i veći, te si to ne može priuštiti gotovo trećina građana, objavio je HRT.

Najveći broj zaposlenih ljudi koji si ne mogu priuštiti odmor nalazi se u Rumunjskoj (43 posto), Grčkoj (37 posto), Mađarskoj (34 posto), Italiji (31 posto), Hrvatskoj (31 posto) i Cipru (30 posto).

Mediji u Španjolskoj također su objavili da oko 33,5 posto stanovnika Španjolske zbog neimaštine ne može otići na godišnji odmor.

Prosječna cijena odmora u EU od četiri ili više noći iznosi 2.967 eura, što je povećanje od 600 eura. Prosječna cijena aranžmana u Hrvatskoj je 881 euro, a mjesečna minimalna plaća je 624 eura. Povećanje cijene aranžmana u odnosu na 2017. godinu je 246 eura.

Hrvatska, prema podacima Državnog zavoda za statistiku bilježi 13.184.779 noćenja turista od početka sezone, a najviše turista je u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji i na Kvarneru, dok ih je među destinacijama najviše na Viru, u Rovinju, Umagu, Poreču, Medulinu i Dubrovniku.

Među turistima najviše je Nijemaca, Slovenaca i domaćih, a zatim Austrijanaca, Čeha i Poljaka.

7 Odgovora

  1. Pa tko bi si mogao priustiti cijene apartmana i hotela su preskupi, samo ne znam do kad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari