Svaki drugi građanin u Hrvatskoj baca ostatke pripremljene hrane 

Pixabay.com
44 posto građana baca hranu - jer su na nju zaboravili, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ostatke pripremljenih obroka baca 51 posto hrvatskih građana, pokazala je anketa o navikama hrvatskih kućanstava koju je za Dukat provela agencija Improve. Anketa je provedena u lipnju na 523 ispitanika u dobi od 18 do 65 godina.

Prema rezultatima ankete, 44 posto građana odlučuje baciti hranu jer su na nju zaboravili, a 51 posto jer se pokvarila, prenosi Hina. Radi se o onima koji su u jednom od pitanja označili da bacaju hranu, njih 78 posto od ukupnog broja ispitanika.

Najčešće se bacaju ostaci pripremljene hrane, gotovo polovica kućanstava baca kruh i peciva, a svako četvrto kućanstvo baca povrće, voće, mlijeko i mliječne proizvode. 

Višak pripremljene hrane se u većini slučajeva zamrzava. Više od polovine ispitanika koristi kao sastojke za sljedeći obrok, a 40 posto kao hranu za životinje. Većina ispitanika potrudi se iskoristiti kupljenu hranu u roku. Svaki drugi zamrzava višak kupljene hrane koju neće iskoristiti do isteka valjanosti. 

Da baca mlijeko i mliječne proizvode kaže 23 posto anketiranih, prenosi Hina, a gotovo jednak udio (25 posto) pogrešno smatra da se ni jedan mliječni proizvod kojemu je istekao naznačeni rok ne bi trebao konzumirati. U kategoriji mliječnih proizvoda jogurt se najčešće navodi kao proizvod koji se baca.

Anketa je pokazala i kako građani nedovoljno dobro prepoznaju razliku između oznaka “najbolje upotrijebiti do” i “upotrijebiti do”. Naime, svega 40 posto jasno razumije značenje ovih dviju oznaka hrane.

U kupovinu namirnica uglavnom se odlazi više puta tjedno, što čini 62 posto ispitanih. Prevladava kupovina namirnica prema planiranim obrocima, pa tako 49 posto anketiranih najprije isplanira obroke pa zatim kupuje namirnice, dok 38 posto najprije kupuje namirnice, a potom planira i priprema obroke.

Da često ili gotovo uvijek kupuje velika ili akcijska pakiranja kaže 62 posto anketiranih, a 41 posto često ili gotovo uvijek kupuje proizvode pred istekom roka trajanja.

5 Odgovora

  1. S obzirom da imam samo za jedan obrok dnevno, pojedem doslovno sve pa nemam što ni baciti. Žao mi je što se toliko hrane baca pa savjetujem svima da imate jedan obrok dnevno, bolje je i za zdravlje, novčanik a i okoliš.

    1. Slažem se s Vama gđo Modrić, cak bi trebalo “košaricu” i poskupiti, cemu smanjivanje cijena prehrambenih proizvoda kad ih bacamo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari