Strani radnici u idućih će 10 godina povećati američki BDP za sedam bilijuna dolara

Strani radnici, Foto: Pixabay/Pexels

Strani radnici prošle su godine činili su 18,6 posto ukupne radne snage u SAD-u, pokazali su podaci Ureda za statistiku rada koji ističu i kako je u pitanju dosad rekordna brojka.

Mnogi od njih, piše CNBC, zauzimaju radna mjesta u poljoprivredi, tehnologiji i zdravstvu, poljima u kojima je ponuda radne snage tradicionalno bila slaba na američkom tržištu.

S obzirom da Amerikanci stare, a stope nataliteta ostaju niske, ekonomisti i Federalne rezerve ističu presudnu ulogu stranih radnika imigranata za budući gospodarski rast.

“Nemamo dovoljno radne snage, a naša stopa nataliteta prošle je godine pala za dva posto. Ovi ljudi ne oduzimaju poslove Amerikancima, već pomažu u osnaživanju tržišta”, naglasila je Jennie Murray, izvršna direktorica Nacionalnog imigracijskog foruma, nestranačke neprofitne organizacije.

Priljev imigrantskih radnika također predstavlja poticaj američkoj proizvodnji, a očekuje se da će u sljedećem desetljeću povećati bruto domaći proizvod za sedam bilijuna dolara, istaknuo je direktor Kongresnog ureda za proračun Phillip Swagel.

Dodajmo i da je prošlotjedno izvješće ministarstva rada pokazalo da su poslodavci u Americi posustali sa zapošljavanjem u travnju te otvorili 175.000 novih radnih mjesta, nakon 315.000 u ožujku i 236.000 u veljači.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari