Stotinama tisuća Talijana ukinute socijalne naknade

Pixabay.com
Italija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Vlada premijerke Giorgie Meloni uvela je strože uvjete za primanje socijalne pomoći. Stotinama tisuća Talijana ukinute su ili smanjene socijalne naknade. Primatelji socijalne pomoći, izvjestila je dpa, prošli petak obaviješteni su o ukidanju pomoći – SMS porukom.

Prema medijskim napisima, oko 169.000 kućanstava pogođeno je drastičnim smanjenjem socijalne pomoći. Analitičari ukazuju i da bi isplate, poznate kao dohodak građana, mogle biti obustavljene za dodatnih 80.000 kućanstava u kasno ljeto.

Socijalni dohodak će od sada moći dobiti samo kućanstva u kojima žive maloljetne osobe, osobe s invaliditetom ili osobe starije od 65 godina.

Sindikati i aktivističke skupine pozvali su na prosvjede protiv rezova. Tradicionalno siromašniji jug Italije posebno je pogođen novim mjerama. Napulj, primjerice, ima najveći broj ljudi koji primaju naknadu. U nekim južnim gradovima prosvjedi su održani ispred ureda agencije za socijalnu skrb INPS.

Oporbeni političari oštro su kritizirali vladinu mjeru. Bivši premijer Giuseppe Conte, koji je uveo dohodak 2019. godine, nazvao je taj potez “ideološkim ratom koji se vodi na leđima najranjivijih”.

Socijaldemokratkinja Elly Schlein rezove je nazvala “brutalnima”. Najveće ogorčenje, prenose mediji, izazvala je činjenica da je “rez” priopćen SMS porukom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari