Cijena uranija raste, EU ima dovoljno zaliha

ixabay.com
Nuklearna elektrana Foto: Pixabay.com

Cijena uranija, koji se koristi za proizvodnju struje u nuklearnim elektranama, ali i za liječenje raka, porasla je početkom tjedna sa 56,15 na 56,25 dolara po kilogramu, nakon vojnog udara u Nigeru, izvijestila je konzultantska kuća UxC. Rudarenje je nastavljeno, ali je dalji rast cijena izvjestan, ističu analitičari.

U posljednje tri godine, kako prenosi Hina, cijena uranija je udvostručena, ali je i dalje znatno niža no što je bila 2007. godine kada se za kilogram moralo izdvojiti 140 dolara.

Nuklearna agencija EU-a Euratom priopćila je jučer i da potencijalna obustava isporuka uranija iz Nigera ne bi predstavljala rizik za proizvodnju nuklearne energije u Europi u neposrednoj budućnosti budući da kompanije imaju dovoljno zaliha za tri godine. Francuska tvrtka za nuklearna goriva Orano, koja upravlja rudnicima uranija u Nigeru, priopćila je da nastavlja s rudarenjem, unatoč vojnom udaru.

Orano je ponovio, prenosi Hina, da nastavlja s vađenjem uranija, unatoč planovima Pariza o evakuaciji francuskih državljana iz Nigera. Iz kompanije napominju da su njezini zaposlenici gotovo isključivo nigerski državljani.

Analitičari ocjenjuju da je cijena uranija još uvijek neznatno povećana između ostalog i zato što Orano ga prodaje na temelju dugoročnih ugovora, a ljetni su mjeseci slabo razdoblje za kratkoročne ugovore.

Predsjednik UxC-a, Jonathan Hinze, ističe da takvi događaji, poput vojnog udara, obično prodru u psihologiju tržišta s odmakom te se tek može očekivati veći utjecaj na cijene u danima i tjednima koji dolaze.

„Svi pokazatelji navode na zaključak da će udar biti katalizator za uzlaznu putanju cijena uranija, s obzirom na općenito tijesnu ravnotežu ponude i potražnje za uranijem u ovom trenutku”, upozorio je Hinze.

U 2022. godini, Niger je bio drugi najveći dobavljač prirodnog uranija za EU, s udjelom u isporukama od 25,4 posto, priopćio je Euratom. Glavni je dobavljač bio Kazahstan, a na trećem je mjestu Kanada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari