Zalihe gotovih industrijskih proizvoda osam posto veće nego prošle godine

Pixabay.com
Radnici na građevini, Foto: Pixabay.com

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju lipnja ove godine bile su 1,7 posto manje nego mjesec dana prije, dok su prema lipnju prošle godine porasle za osam posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama, na mjesečnoj razini najviše su porasle zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju – za 4,8 posto, te zalihe intermedijarnih proizvoda, za 1,5 posto. Zalihe energije, međutim, bilježe pad od 11 posto, netrajni proizvodi za široku potrošnju 3,1 posto, a kapitalni proizvodi od 2,6 posto.

Gledano na godišnjoj razini, najviše su rasle zalihe kapitalnih proizvoda, za 44 posto. Zalihe intermedijarnih proizvoda su porasle za 10,6 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,9 posto. Zalihe energije pale su za 18,1, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,1 posto.

Prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti, zalihe su na mjesečnoj razini u prerađivačkoj industriji pale za 1,6 posto, a u rudarstvu i vađenju za 3,6 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 41,3 posto, te u proizvodnji proizvoda od gume i plastike, za 29,7 posto.

Istodobno su najviše pale zalihe u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 11,2 posto koliko su pale i zalihe u proizvodnji duhanskih proizvoda.

Na godišnjoj su razini zalihe u rudarstvu i vađenju pale za 3,5 posto, dok su u prerađivačkoj industriji porasle za 8,6 posto.

Statistika u sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na kraju lipnja ove godine u odnosu na isti mjesec prošle bilježi u proizvodnji strojeva i uređaja, za 79,7 posto, proizvodnji proizvoda od gume i plastike, za 50,7 posto te preradi drva i proizvoda od drva i pluta za 28,2 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari