Što i gdje su ruske rezerve od 300 milijardi dolara zamrznute na Zapadu?

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/68/Moscow_RussiaCentralBank_M00.jpg/2048px-Moscow_RussiaCentralBank_M00.jpg
Središnja banka Rusije, Moskva Foto: Wikipedia Commons/Ludvig14

Nakon što je predsjednik Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu 2022. godine, Sjedinjene američke države (SAD) i njihovi saveznici zabranili su transakcije s ruskom središnjom bankom i ministarstvom financija, blokirajući oko 300 milijardi dolara suverene ruske imovine na Zapadu.

SAD su predložile da radne skupine iz Grupe sedam velikih industrijaliziranih nacija istraže načine za preuzimanje tog novca, piše Financial Times. Koja je ta imovina, gdje je i što bi Rusija mogla učiniti ako imovina bude konfiscirana?

Poput drugih središnjih banaka, ruska središnja banka smjestila je dio svojih zlatnih i deviznih rezervi u likvidna sredstva kao što su glavne valute, zlato i državne obveznice. Otprilike polovica tih rezervi držana je na Zapadu.

Središnja banka je potvrdila da je na Zapadu zamrznuta imovina u vrijednosti od oko 300 milijardi dolara. Ukupne ruske rezerve strane valute i zlata iznosile su tada 612 milijardi dolara. Putin je optužio Zapad za pokretanje gospodarskog rata protiv Rusije i nazvao je zamrzavanje rezervi krađom.

Nacionalisti su kritizirali guvernerku Središnje banke Rusije, Elviru Nabiullinu, jer je dopustila zamrzavanje tako velikog dijela rezervi banke. No, Ruska središnja banka nije dala detaljan pregled onoga što je zamrznuto, ali grubi pregled može se dobiti iz dokumenata koji detaljno opisuju ruske posjede početkom 2022. godine, piše Reuters.

U to je vrijeme, ruska središnja banka držala oko 207 milijardi dolara imovine u eurima, 67 milijardi dolara imovine u američkim dolarima i 37 milijardi dolara imovine u britanskim funtama. Također je imala i udjele u drugim valutama – 36 milijardi dolara japanskih jena, 19 milijardi dolara u kanadskih dolara, šest milijardi dolara u australskih dolara i 1,8 milijardi dolara u singapurskih dolara. U švicarskim francima imali su oko milijardu dolara.

Foto: Pixabay/Pexels
Zlato, Foto: Pixabay/Pexels

Ruska središnja banka priopćila je da su ta sredstva uglavnom uložena u strane vrijednosne papire, bankovne depozite i nostro korespondentne račune. Najveći udjeli obveznica banaka bili su u državnim obveznicama Kine, Njemačke, Francuske, Britanije, Austrije i Kanade.

Zlatne rezerve Rusije držale su se u Rusiji, a ulaganja u juanima održavaju se u Kini.

Većina imovine – uključujući onu privatnih ruskih građana – zamrznuta je kod depozitara. Ruska središnja banka nije se skrivala iza složenih lanaca nominalnih vlasnika, tako da identificiranje imovine neće biti teško.

Ruski dužnosnici više su puta upozoravali da je državna konfiskacija imovine protivna svim načelima slobodnog tržišta. Glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov rekao je novinarima prošli tjedan da će Rusija osporiti bilo kakvu konfiskaciju na sudu.

“Ako nam nešto bude zaplijenjeno, gledat ćemo što ćemo zaplijeniti. Odmah ćemo to učiniti “, rekao je Peskov.

Neki zvaničnici sugerirali su da bi, ako se ruska imovina zaplijeni, imovina stranih ulagača „zaglavljena“ na posebnim takozvanim računima tipa “C” u Rusiji, mogla doživjeti istu sudbinu.

Nije poznato koliko je točno novca na tim računima, ali ruski dužnosnici rekli su da se može usporediti s 300 milijardi dolara zamrznutih ruskih rezervi, a ministar financija Anton Siluanov rekao je prošli tjedan da na njima ima značajnih sredstava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari