Stanogradnja u Austriji bilježi pad, najavljeno milijardu eura za nove stanove

Pixabay.com
Beč, Austrija, Foto: Pixabay.com

Austrijska vlada planira potrošiti milijardu eura za poticanje usporenog stambenog sektora u zemlji, objavili su kancelar Karl Nehammer i vicekancelar Werner Kogler.

Novac austrijskih poreznih obveznika trebalo bi uložiti u izgradnju deset tisuća domova u vlasništvu i isto toliko stanova za iznajmljivanje, kao i u obnovu pet tisuća postojećih stanova, najavili su Nehammer i Kogler.

Osim toga, vladajuća koalicija Nehammerove konzervativne Austrijske narodne stranke (ÖVP) i Koglerovih Zelenih, prenosi Hina, nastoji austrijskim saveznim državama osigurati novac za niske kamate na stambene kredite.

U međuvremenu, naknade koje dolaze uz kupnju kuće, primjerice za upis u zemljišne knjige ukidaju se za prvu nekretninu do vrijednosti 500 tisuća eura. Mjere će se primjenjivati iduće dvije i pol do tri godine.

Prema podacima Austrijskog instituta za ekonomska istraživanja, Wifo, investicije u građevinarstvo pale su na godišnjoj razini u trećem tromjesečju 2023. za 5,2 posto. Stambena izgradnja bila je posebno slaba, izvijestio je Wifo institut.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari