Srednjoeuropske zemlje zahtijevaju ukidanje njemačkog nameta na izvoz plina

Pixabay.com
Plin, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Skupina srednjoeuropskih zemalja zatražila je od Europske komisije da Njemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz plina, tvrdeći da potkopava njihovu energetsku sigurnost.

Berlin je uveo namet na izvoz plina iz njemačke distribucijske mreže kako bi vratio bar dio novca potrošenog na nabavu u razdoblju visokih cijena, piše Reuters. Austrija, Češka, Mađarska i Slovačka tvrde da njemački namet otežava njihova nastojanja da se oslobode ovisnosti o ruskom plinu jer podiže cijenu uvoza iz drugih zemalja koji stiže preko Njemačke.

Beč, Prag, Budimpešta i Bratislava pozvale su zato u zajedničkom dokumentu Europsku komisiju da reagira kako bi se problem riješio. Komisija je navodno pripremila pravni postupak protiv Njemačke, procijenivši da namet predstavlja povredu propisa o jedinstvenom tržištu EU-a, ali još nije podigla tužbu.

“Namet će, uz planirano okončanje tranzita ruskog plina preko Ukrajine do kraja godine, značajno naškoditi sigurnosti opskrbe cijele regije srednje i istočne Europe”, upozorile su četiri zemlje.

Austrija i Mađarska još su u velikoj mjeri ovisne o ruskom plinu, prenosi Hina. Austrijska ministrica energetike rekla je u veljači 2024. da pokušavaju diversificirati opskrbu i da njezino ministarstvo razmatra raskid dugoročnog ugovora energetske kompanije OMV i Rusije o opskrbi.

Očekuje se da će njemački namet biti uvršten na dnevni red sastanka ministara energetike članica EU-a i Komisije, zakazan u četvrtak u Bruxellesu, prema dužnosnicima EU-a.

Njemačko ministarstvo gospodarstva prethodno je poručilo da namet vrijedi za sve i da su i druge zemlje EU-a imale koristi od brzog punjenja njemačkih skladišta plina u vrijeme energetske krize.

Komisija je prošli tjedan izvijestila da pregovara s njemačkom vladom, nakon upozorenja da namet možda predstavlja povredu europskih propisa koji zabranjuju carine unutar EU-a.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari