Plin u Njemačkoj 67 posto skuplji nego prije početka rata u Ukrajini

Freepik.com
Plin, ilustracija, Foto: Freepik.com

Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci tamošnjeg ureda za statistiku.

Prosječna cijena plina za kućanstva, prenosi Hina, iznosila je u razdoblju od srpnja do prosinca 11,41 eurocent po kilovatsatu i bila je niža za 6,9 posto nego u prvoj polovini godine.

U odnosu na drugu polovinu 2021. godine, u razdoblju prije početka rata u Ukrajini, viša je za čak 67,1 posto, unatoč vladinom cjenovnom limitu.

Cijene uključuju limite koji su bili na snazi do kraja prošle godine. Vlada je ograničila njiihov rast kako bi rasteretila građane, podsjeća novinska agencija dpa.

Plin za ostale potrošače, uključujući kompanije i državnu upravu, u drugoj polovini prošle godine u prosjeku je koštao 6,73 centa po kilovatsatu, kada se izuzmu porez na dodanu vrijednost i ostali nameti, što ga čini za 12,5 posto jeftinijim nego u šest mjeseci prije toga.

U odnosu na drugu polovinu 2021. godine plin je za tu kategoriju potrošača bio skuplji 45,4 posto.

Struja ih je pak stajala u prosjeku 20,35 centi po kilovatsatu i bila je jeftinija za 1,7 posto nego u razdoblju od siječnja do lipnja.

U odnosu na drugu polovinu 2021. godine bila je skuplja za 22,2 posto.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari