Španjolsko gospodarstvo rast će slabije nego što je predviđala središnja banka

Pixabay.com
Gospodarstvo, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Španjolsko gospodarstvo u 2024. i 2025. godini rast će slabije nego se predviđalo u ranijim procjenama, objavila je središnja banka, navodeći posustajanje osobne potrošnje kao razlog sniženih prognoza.

U ovoj će godini rast španjolskog gospodarstva osjetno usporiti, na 2,4 posto, u odnosu na rast od 5,8 posto koji je ostvaren u 2022. godini, objavila je banka u kvartalnim projekcijama, očekujući da će u četvrtom kvartalu gospodarstvo rasti po stopi od 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

U 2024. godini gospodarstvo bi prema najnovijoj procjeni trebalo porasti po stopi od samo 1,6 posto, čime je snižena ranija prognoza za 0,2 postotna boda, prenosi Hina.

Snižena je i prognoza za 2025., kada se očekuje rast od 1,9 posto, nasuprot ranije projiciranih dva posto, a kao razlog navode se “manje povoljni izgledi za buduća kretanja potrošnje kućanstava”, što banka djelomično pripisuje višim kamatnim stopama i otežanom pristupu potrošačkim kreditima. Dodaje da će potrošnja i dalje ostati glavni pokretač rasta gospodarstva u srednjoročnom razdoblju.

Za 2026. godinu predviđa rast gospodarstva po stopi od 1,7 posto. Očekuje da će glavnina pozitivnog gospodarskog učinka sredstava iz fondova EU-a za pomoć biti ostvarena u razdoblju od 2025. do 2026. godine, a ne 2024. kako se ranije predviđalo.

Niži troškovi energije, kako se navodi u izvješću, trebali bi ublažiti stopu inflacije mjerenu harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) na 3,4 posto u ovoj godini. U ranijoj procjeni središnja banka predviđala je inflaciju od 3,6 posto.

Za 2024. godinu predviđa se inflacija od 3,3 posto, za cijeli postotni bod niža nego što je banka ranije predviđala, dok bi u 2025. trebala usporiti na dva posto.

Središnja banka predviđa i nastavak pada stope nezaposlenosti, iako slabijom dinamikom nego prethodnih godina. U ovoj bi se godini trebala spustiti na 12,1 s prošlogodišnjih 12,9 posto, te se postupno smanjivati i u 2026. iznositi 11,3 posto.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari