Španjolska zatvara nuklearne elektrane, nova mjera koštat će ih 20,2 milijarde eura

Pixabay.com
Nuklearna elektrana, ilustracija Foto: Pixabay.com

Španjolska vlada predstavila je nove energetske mjere, potvrdivši da planira zatvoriti nuklearne elektrane do 2035. godine.

Gašenje nuklearki počet će 2027. godine, a zbrinjavanje radioaktivnog otpada i demontaža koštat će oko 20,2 milijarde eura, izvijestila je vlada, dodajući da će troškovi biti pokriveni iz fonda koji podupiru operateri elektrana.

Nuklearke podmiruju 20-ak posto ukupnih španjolskih potreba za strujom, a njihovo gašenje bilo je glavna tema u nedavnoj izbornoj kampanji, prenosi Hina. Vladajući socijalisti odlučili su ih ugasiti, a oporbeni konzervativci planirali su poništiti njihovu odluku.

Među ostalim mjerama vlada je u srijedu predstavila i izmjene propisa kojima se uređuje razvoj novih projekata zelene energije i dražbi u području obnovljivih izvora energije.

Madrid je produljio ključne administrativne rokove za nove projekte. Kompanije sada imaju 49 mjeseci vremena za pribavljanje građevinske dozvole.

Dražbe u segmentu obnovljivih izvora ubuduće mogu uključivati ​​kvalitativne kriterije koji bi vodili računa o društvenim i ekološkim standardima kako bi se “prepoznala dodana vrijednost europskih proizvoda”, navodi se u priopćenju ministarstva energetike.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari