Proizvodnja u francuskim nuklearnim elektranama se oporavila

Pixabay.com
Nuklearna elektrana, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Proizvodnja iz francuskih nuklearnih elektrana vratila se za razine prije prosinca 2021. kada su mnoge nuklearke stavljene u mirovanje zbog pukotina nastalih uslijed korozije ili rizika povezanih s tim problemom, izvijestio je u srijedu izvršni direktor EDF-a Luc Remont.

Remont je pred francuskim parlamentarnim odborom za ekonomska pitanja ustvrdio da će EDF-ove nuklearne elektrane ispuniti svoje proizvodne ciljeve za 2023. godinu, prenosi Hina.

EDF je procijenio da će francuska nuklearna proizvodnja u 2023. dosegnuti od 300 do 330 teravat-sati (Twh) nakon što je u 2022. bilježila najgoru godinu od 1988., s proizvedenih 279 Twh. Te godine je izvan pogona stavljeno 56 reaktora zbog rizika povezanih s pukotinama na cijevima nastalim uslijed korozije.

EDF se nada postupnom povećanju proizvodnje na 400 TWh do 2030. godine.

U međuvremenu, Remont je rekao da su francuske zalihe hidroenergije iznad prosječnih razina i da je potrošnja električne energije u zemlji i dalje niska, na procijenjenih osam do devet posto ispod razine prije energetske krize.

“Sve to, dakle, pridonosi tome da možemo mirno dočekati zimu, ako se pazi na proizvodnju na vrijeme i u pravim količinama, i ako potražnja ostane pod kontrolom”, kazao je Remont.

Francuska vlada pokrenula je mjere za smanjenje potražnje uoči prošlogodišnje zime zbog straha od nestašice električne energije u slučaju velikih hladnoća, a sve je povezano sa smanjenom opskrbom nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

Francuska potražnja za električnom energijom ostala je ispod razine iz 2021. tijekom većeg dijela ove godine, pokazali su podaci LSEG-a.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari