Francuska želi kontrolirati cijene struje?

pixabay.com
Dalekovod, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Francuska će do kraja godine ponovo uspostaviti kontrolu nad cijenama struje, izjavio je predsjednik Emmanuel Macron, i time dodatno pojačao raspravu u Europskoj uniji o novom modelu izračuna cijena električne energije.

Pariz je signalizirao da bi ponovo mogao izračunavati cijene po vlastitom modelu ako francuski prijedlog ne prođe u pregovorima na razini Europske unije, piše Reuters. Francuska je nacionalizirala dobavljača električne energije EDF koji upravlja s ukupno 56 francuskih nuklearnih reaktora.

Predsjednik Macron planira još intenzivnije oslanjanje na atomsku energiju, koja je dugo podmirivala više od dvije trećine francuskih potreba za strujom.

Prošle godine, Macron je najavio i da će Francuska narednih desetljeća izgraditi šest novih nuklearnih reaktora, predstavivši ih kao čisti izvor energije koji bi Francuskoj pomogao u ostvarivanju klimatskih ciljeva.

Francuski predsjednik sada je izjavio da će vlada ove zemlje “vratiti kontrolu” nad cijenama električne energije, što je negativno ocijenjeno u EU, s obzirom na aktualne pregovore o reformi tržišta električne energije.

“Ključna je točka za našu konkurentnost ponovna uspostava kontrole nad cijenama struje i to ćemo službeno objaviti u listopadu”, najavio je Macron potkraj rujna i dodao da će tijekom listopada moći objaviti cijene električne energije u skladu s konkurentnošću, a mjera bi se trebala odnositi i na kućanstva i tvrtke.

Do kraja godine ponovno ćemo uspostaviti kontrolu nad cijenom električne energije, na francuskoj i na europskoj razini”, naglasio je francuski predsjednik.

pixabay.com
Pariz, Francuska Foto: Pixabay.com

Macronove izjave podudaraju se i sa raspravama Francuske i Njemačke o poziciji nuklearne energije u čitavom nizu zakona o kojima se pregovara na razini EU.

Njemačka je nakon katastrofe u japanskoj Fukushimi 2011. odlučila postupno ugasiti nuklearke. U travnju zatvorila je zadnji reaktor i sada zagovara zakone EU u kojima bi obnovljivi izvori imali prednost pred nuklearnom energijom.

Prema važećem sustavu u EU, cijene struje vezane su za najskuplji izvor. Trenutno je to plin, čije su cijene skočile i daleko su iznad troška proizvodnje nuklearne energije.

Francuska smatra takav sustav nepravednim budući da njezine kompanije i građani plaćaju cijene struje koje nemaju veze s domaćom proizvodnjom.

“Naša zemlja ima pravo plaćati struju po prosječnom trošku proizvodnje, a nikako po graničnom trošku najnovije elektrane na plin u istočnoj Europi”, rekao je ministar financija Bruno Le Maire.

Španjolska, trenutna predsjedateljica EU-a, sastavila je proteklih mjeseci nekoliko kompromisnih prijedloga o reformi tržišta struje u EU, uključujući strože propise o subvencijama i provjere Bruxellesa narušavaju li one zajedničko tržište u EU, te interventne ovlasti za Komisiju.

Francuska odbija opciju strože kontrole državnih subvencija i objavila je uz potporu Hrvatske, Bugarske, Češke, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije, novi prijedlog koji predviđa izbacivanje zaštitnih mehanizama, prema dokumentu dostavljenom Reutersu na uvid. Njemačka, koju podupiru Luksemburg i Austrija, protivnici nuklearne energije, zasebno pak radi na vlastitom prijedlogu, koji još nije predstavila Španjolskoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari