Span u 2023. imao 81 posto manju dobit nego godinu ranije

IT, Foto: Lisa Fotios/Pexels

Domaća IT Span Grupa u 2023. godini ostvarila je neto dobit od 1,2 milijuna eura, što je 81 posto manje nego u 2022., dok su poslovni prihodi porasli 30 posto, na 142,8 milijuna eura, izvijestili su, dodajući da su zabilježili i porast troškova.

“Unatoč najavljenim trendovima smanjenog rasta financijskih pokazatelja IT sektora u odnosu na rekordnu 2022., Span Grupa zabilježila je lani rast poslovnih prihoda od 30 posto, uz istovremeni porast troškova, na što je najviše utjecao rast direktnih troškova kao posljedica rasta prihoda i ulaganje u zapošljavanje tijekom protekle dvije godine”, kažu iz te IT grupe.

Za EBITDA-u prije jednokratnih stavki navode da je iznosila 7,1 milijun eura, što je 25 posto manje nego 2022., prenosi Hina, dok je ona nakon tih stavki manja za 39 posto.

Udio prihoda koje grupa ostvaruje na inozemnim tržištima čini 66 posto, a najznačajniji rast bio je na tržištima Hrvatske i Estonije.

Po segmentima poslovanja, najveći rast prihoda od 47 posto ostvarili su kod upravljanja softverskom imovinom i licenciranja te u segmentu upravljanje servisima i tehničke podrške, od 14 posto.

U segmentu infrastrukturnih usluga, “clouda” i “cyber securityja” prihodi su bili manji za 14 posto, dok su kod razvoja softvera i poslovnih rješenja porasli sedam posto.

“Vrlo sam zadovoljan rezultatom za 2023. Rast prihoda od 30 posto omogućio nam je da uspješno završimo dvogodišnji investicijski ciklus u ljude, u sklopu kojeg smo zaposlili 300 novih stručnjaka”, komentirao je osnivač i predsjednik uprave Spana Nikola Dujmović.

Span trenutno zapošljava 865 stručnjaka i jedan je od najvećih IT izvoznika, a Grupu čine šest domaćih povezanih društava (Span d.d., Bonsai, Trilix, Ekobit, Fintech Digital Services, Span Centar kibernetičke sigurnosti) te deset u inozemstvu, odnosno u Sloveniji, Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Ukrajini, Azerbajdžanu, Švicarskoj, Moldaviji, Estoniji i Gruziji.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari