Najviše zadovoljnih radnika u IT sektoru, najveći problem – male plaće

Foto: Christina Morillo/Pexels

Radnici u Hrvatskoj nisu posebno zadovoljni, ali niti pretjerano nezadovoljni trenutnim poslom, pokazali su rezultati istraživanja, koje je tijekom prošle godine proveo portal MojPosao.

Na skali od jedan do deset, prosječna ocjena na pitanje “Koliko ste zadovoljni svojim radnim mjestom?” iznosi 4,63, što predstavlja blagi rast u odnosu na godinu prije kada je bila 4,59.

Najviše zadovoljnih radnika, pokazala je anketa u kojoj je sudjelovalo više od 2.000 ljudi, ima u Zagrebu (32 posto), a najmanje u središnjoj Hrvatskoj (23 posto) i Dalmaciji (25 posto).

Također, male tvrtke zapošljavaju nešto više zadovoljnih radnika – 32 posto ispitanih je dalo ocjenu sedam ili više svojim poslodavcima, nego velike kompanije, gdje je zadovoljnih radnika 28 posto. 

Usprkos turbulencijama na globalnom IT tržištu, iz godine u godinu tvrtke koje djeluju u sektoru informacijskih tehnologija odnose nagrade za najboljeg poslodavca, stoga ne čudi podatak da je to jedna od djelatnosti s najviše zadovoljnih zaposlenika (47 posto).

Visok postotak zadovoljnih zaposlenika radi i u Profesionalnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, njih 40 posto.

Najzadovoljniji su zaposleni u privatnim tvrtkama, bilo da su u domaćem (31 posto) ili stranom (30 posto) vlasništvu. Nasuprot tome, najmanja razina zadovoljstva zabilježena je među zaposlenicima stranih institucija (20 posto) i državnih tvrtki (26 posto), pokazalo je ovo istraživanje.

Većina tvrtki zaposlenicima omogućuje redovito korištenje pauze za obrok, te su upravo tim pravom radnici u Hrvatskoj najzadovoljniji.

Slijede adekvatan radni prostor, mogućnost obavljanja zadataka u sklopu radnog vremena, osjećaj da na poslu radimo nešto korisno te rijetko odrađivanje prekovremenih sati.

S druge strane, radnike najviše smetaju male plaće, nepostojanje beneficija i slaba mogućnost napredovanja.

Istraživanje je pokazalo i da je 72 posto žena u većoj mjeri nezadovoljno trenutnim radnim mjestom u odnosu na muškarce (68 posto).

5 Odgovora

  1. Ne znam gdje su to male place, nekoliko poznanika radi u it sektoru i imaju vece place nego 90% stanovnistva..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari