U mirovinu nakon 36 godina staža s penzijom od barem 75 posto plaće

Foto: Huy Phan/Pexels

U mirovinu bi trebalo ići nakon 36 godina staža, a penzija bi morala iznositi barem 75 posto plaće, rezultati su to velikog istraživanja koje je o te dvije teme proveo portal MojPosao.

Najdulje zadržavanje na tržištu rada zagovaraju “Baby Boomeri“ koji smatraju da odlazak u mirovinu treba uslijediti nakon 38 godina radnog staža. Na drugom kraju spektra nalaze se pripadnici generacije Y, odnosno milenijalci koji vjeruju kako je radni vijek od 31 godine sasvim dovoljan i kako nakon tog vremena treba otići u mirovinu.

Pripadnici generacije X i Z dijele slične stavove o trajanju radnog staža, pa tako ovi prvi promoviraju ideju odlaska u mirovinu nakon 36 godina rada, a  drugi zagovaraju umirovljenje poslije 35 godina staža.

Kada je riječ o rodnoj ravnopravnosti u dobi za umirovljenje, mišljenja su podijeljena, posebno među muškarcima i ženama.

Dok polovica muškaraca (51 posto) zagovara jednakost u dobi za umirovljenje, samo trećina žena (37 posto) dijeli to stajalište. Mlađe generacije, posebno Z (86 posto), podržavaju ideju jednakih dobnih granica za muškarce i žene.

Pixabay.com
Mirovina, ilustracija Foto: Pixabay.com

Kada je riječ o pitanju trebaju li godine školovanja utjecati na radni staž za mirovinu, ispitanici su podijeljeni. Oko 44 posto smatra da školovanje treba biti dio staža, dok se 56 posto protivi.

Dvije trećine ispitanika izrazilo je sklonost prema prijevremenoj mirovini, ako bi im financijski uvjeti to dopustili.

Pritom veći postotak žena (67 posto) te ispitanika s nižom razinom obrazovanja, posebno onih sa srednjom stručnom spremom (66 posto) i visokom stručnom spremom (57 posto), iskazuje interes za tu opciju.

Većina umirovljenih sudionika istraživanja (54 posto) trenutno prima mirovinu koja se kreće u rasponu od 25 do 50 posto njihove nekadašnje plaće.

Trideset posto umirovljenika prima mirovinu između 51 i 75 posto iznosa primanja, dok je onih čija mirovina čini manje od četvrtine nekadašnje plaće 11 posto. Tri posto ih ima mirovinu između 76 i 99 posto nekadašnjih primanja, a dva posto tvrdi da im je mirovina jednaka iznosu njihove prijašnje plaće.

S druge strane, istraživanje je potvrdilo kako bi prema mišljenju većine ispitanih (54 posto) optimalna mirovina trebala iznositi između 76 i 99 posto iznosa nekadašnje plaće, a petina ljudi ističe kako bi taj iznos trebao biti jednak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari